Informační centrum na Hučáku praskalo ve švech

07.01.2015 10:47

Zájem o obnovitelné zdroje přilákal do Informačního centra na hradeckém Hučáku v loňském roce 14 159 návštěvníků.

Informační centrum na Hučáku praskalo ve švech
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Dozvědět se, co všechno umí a jak se dá využít slunce, vítr nebo voda, i to zajímalo návštěvníky na Informačním centru Obnovitelných zdrojů v Hradci Králové. Za rok 2014 jich průvodci přivítali 14 159, což je o 268 více než v roce 2013.

Za dobu existence od května 2008 je to celkem 89 633 zájemců o expozici Skupiny ČEZ.

Informační centrum Obnovitelné zdroje

Pro velké i malé návštěvníky jsou připraveny prohlídky interaktivní expozice o obnovitelných zdrojích energií, o vlastnostech a využití větrné, vodní, geotermální, sluneční energie a energie vzniklé spalováním biomasy. Součástí prohlídky jsou i projekce tematického filmu „Malé vodní elektrárny na Labi“ nebo filmů „Obnovitelné zdroje“ a „100 let Šumavské energie“. K dispozici je kinosál s projekcí na velkoplošné plátno 12 x 3 m, které je dominantním audiovizuálním prvkem centra.

Informační centrum se těší velké oblibě hlavně mezi učiteli a žáky základních a středních škol. K jeho větší návštěvnosti přispělo i vyhlášení soutěží pro širokou veřejnost a zařazení IC do regionálního rozvoje mezi akce města Hradec Králové. V průběhu celého roku zde probíhají různé akce, jako například konference, semináře, přednášky, výstavy a jiné.

Součástí prohlídek je neméně zajímavá návštěva plně funkční malé vodní elektrárny v Hradci Králové zvané „Hučák. Ta funguje již přes 100 let. Výročí 100 let od spuštění výroby elektrické energie elektrárna oslavila v roce 2012.

Malá vodní elektrárna „Hučák“ v Hradci Králové

Vodní elektrárna je umístěna na řece Labi. Hydrocentrála elektrárny byla připravena v roce 1911 tak, aby se mohly uskutečnit zkoušky tří Francisových turbín s výkonem 300 koňských sil. První elektřinu tyto vodní turbíny dodaly ke konci ledna 1912. Ve 20. letech minulého století se uskutečnila z důvodu zvýšení výkonu rekonstrukce zařízení. V této podobě pracují všechna její soustrojí dodnes. Generátory jsou dokonce ještě původní z roku 1912.

Tři soustrojí elektrárny využívají maximální spád 4,2 m, který zajišťuje přilehlý jez. Původní technologické zařízení vodní elektrárny, které tvořily 3 Francisovy turbíny s přímým pohonem alternátorů, vybudované v roce 1911 firmou Kolben, bylo v roce 1925 rekonstruováno a turbíny byly vyměněny. Dnešní elektrárna obsahuje 3 vertikální rychloběžné Francisovy turbíny s návrhovým průtokem 10 m3/s a Celý objekt vodní elektrárny je chráněnou technickou památkou.

Informační centra Skupiny ČEZ je možné nalézt po celé České republice.

Nejstarší v Jaderné elektrárně Dukovany bylo otevřeno v roce 1994. Osmým v pořadí je právě Informační centrum v Hradci Králové, jehož hlavním motivem je výroba ekologické elektrické energie z obnovitelných zdrojů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…