Informační kampaň k začínající plavební sezóně upozorní na nejčastější rizika na vodě

05.06.2017 11:33

Na co si dát pozor na vodě, kde hrozí střet lodě s plavcem a jak se vyhnout riskantním situacím, na to upozorní šest minipořadů o bezpečnosti plavebního provozu. V těchto dnech je natáčí Česká televize ve spolupráci s Ministerstvem dopravy a Státní plavební správou, vysílat se začnou poslední týden v červnu a k vidění budou až do poloviny srpna.

Informační kampaň k začínající plavební sezóně upozorní na nejčastější rizika na vodě
Foto: Státní plavební správa
Popisek: Státní plavební správa

„Stejně jako na silnici i na vodě platí pravidla, kterými se plavec, vůdce plavidla a další osoby musí řídit, aby předešel nehodám a nepříjemným situacím. Jednoduchou formou proto chceme vysvětlovat, co je to vlastně vodní cesta, kdo jsou účastníci plavebního provozu, jaké je plavební značení, co je to plavba v kluzu nebo ve výtlačném režimu nebo kde a proč se nesmí plavat,“ vysvětluje ředitelka Státní plavební správy Klára Němcová.

Cílem šesti krátkých pořadů bude zároveň vysvětlit, jak české zákony definují vodní plochy a cesty a kdo na nich hlídá a kontroluje dodržování všech pravidel.

Jako průvodce pořadu byl vybrán herec Otakar Brousek mladší, který ztvární i většinu postav v jednotlivých příbězích, režie se ujal Michal Herz, produkci i celou tvorbu zajišťuje Česká televize, Státní plavební správa poskytla odborný dohled a pro natáčení také zapůjčila svoje lodě.

Šest krátkých pořadů poběží v posledním červnovém týdnu na ČT1, ČT2 a ČT SPORT a pak v průběhu celého července a v první polovině srpna.

Státní plavební správa zavedla nová dopravní opatření na vodních cestách

V rámci zvýšení bezpečnosti na vodních cestách zavedla Státní plavební správa od 15. června 2017 plavbu v tzv. výtlačném režimu na dvou úsecích vodní nádrže Slapy, na vodní ploše Velké Žernoseky, včetně přilehlého spojovacího kanálu s Labem i na několika úsecích Vltavy v Praze.

„Vedle těchto opatření Státní plavební správa v letní sezóně obnoví vymezené prostory pro koupání, kam nesmí vplouvat plavidla – na vodních nádržích Slapy, Orlík, Brněnská přehrada a Vranov. Nově bude prostor pro plavce vymezen na vodní nádrži Dalešice,“ dodává ředitelka plavební správy Klára Němcová.

Státní plavební správa v loňském roce zvýšila výkon svého dozoru na vodních cestách České republiky, zkontrolovala celkem 1302 plavidel, přičemž u 328 z nich zjistila porušení právních předpisů. Častokrát se jednalo o nerespektování signálních znaků, výjimečné ale nebylo ani vedení malých plavidel pod vlivem alkoholu. Celkem loni došlo ke 20 plavebním nehodám, z toho 18 s účastí malých plavidel; jedna z nich skončila smrtí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ Prodej sníží ceny 1,7 milionu zákazníků na dobu neurčitou u elektřiny i plynu

7:44 ČEZ Prodej sníží ceny 1,7 milionu zákazníků na dobu neurčitou u elektřiny i plynu

Zákazníky ČEZ Prodej teď čekají samé příjemné zprávy. Již za pár týdnů se jim sníží ceny plynu a pak…