Iniciativa JESSICA v Integrovaném operačním programu podpořila 6 000 bytů

24.11.2015 9:30

Pilotní ověření finančního nástroje JESSICA bylo úspěšné a od konce ledna 2014 jeho prostřednictvím Komerční banka poskytla žadatelům 149 zvýhodněných úvěrů ve výši bezmála 587 mil. Kč. Regenerace bytových domů, na které jsou prostředky JESSICA v Integrovaném operačním programu určeny, se dotýkají bezmála šesti tisíc bytů. Většina projektů má za cíl snížení celkové spotřeby energie a dosažená míra energetické úspory dosahuje v průměru 40 %. Obyvatelům bytových domů tak zbyde v peněženkách více peněz.

Iniciativa JESSICA v Integrovaném operačním programu podpořila 6 000 bytů
Foto: mmr.cz
Popisek: Ministerstvo pro místní rozvoj

Iniciativa JESSICA (Joint Support for Sustainable Investment in City Areas) z předchozího programovacího období je společná evropská podpora udržitelných investic do městských oblastí, která pomocí mechanismů finančního inženýrství podporuje udržitelný městský rozvoj a obnovu. Jedná se o návratnou podporu a navracené prostředky jsou znovu využívány ke stejnému nebo podobnému účelu. Implementaci finančního nástroje JESSICA v Integrovaném operačním programu (dále jen „IOP“) schválil Monitorovací výbor IOP dne 31. května 2011 a k tomuto účelu alokoval 610 mil. Kč z prostředků ERDF. Finanční nástroj JESSICA měl v IOP podobu zvýhodněných úvěrů s fixní úrokovou sazbou po celou dobu splatnosti, která mohla dosahovat až 30 let.

Poskytovatelem těchto zvýhodněných úvěrů se na základě veřejné zakázky stala Komerční banka, a.s.

Alokace, vyhrazená pro finanční nástroj JESSICA v IOP, již byla vyčerpána a splátky poskytnutých úvěrů jsou do konce roku 2015 využívány na úvěrování posledních projektů. Zájemci o tuto formu podpory však budou mít šanci i v dalších letech. Po dobré zkušenosti a zájmu žadatelů bude MMR  pokračovat v implementaci finančních nástrojů i v současném programovacím období. Finanční nástroj v Integrovaném regionálním operačním programu je ve fázi počáteční přípravy a bude implementován v souladu s politikou EU, která výhledově směřuje k vyššímu důrazu na návratnou formu podpory oproti formě grantové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…