JHK: Firmy se začínají zaměřovat na počítačovou ochranu dat

29.05.2019 12:13

Ještě před rokem měly jihočeské firmy a instituce velké rezervy v zajištění průmyslové bezpečnosti a kybernetické ochrany. To se postupně mění a stále více malých a středních podnikatelů začíná ochranu dat řešit. Vyplývá to ze zjištění Jihočeské hospodářské komory (JHK).

JHK: Firmy se začínají zaměřovat na počítačovou ochranu dat
Foto: jhk.cz
Popisek: Jihočeská hospodářská komora - logo

„Jihočeské firmy mají sice stále v oblasti ochrany dat rezervy, ale situace se začíná měnit a ony začínají více řešit zabezpečení svých počítačů i údajů v nich obsažených. Majitelům a manažerům soukromých společností začíná docházet, jaké problémy může nulové či nedostatečné zabezpečení dat způsobit,“ uvedl Martin Leskovjan z firmy Citadelo, která se od roku 2015 věnuje bezpečnostním auditům průmyslových kontrolních systémů.

Podle něho šíření informací o digitalizaci významně pomohla kooperační setkání a workshopy, které pořádá Jihočeská hospodářská komora v rámci projektu „Pohraniční region 4.0 – společně.digitálně.utvářet“. „Tím, že se o kybernetické ochraně stále více mluví, ji podnikatelé začínají více řešit. A obracejí se i na naši firmu, která ještě před rokem neměla jediného klienta z jižních Čech. Nyní jich máme hned několik,“ řekl Leskovjan.

Rostoucí zájem o služby, související s průmyslovou bezpečností, registrují i pracovníci JHK. „Mezi podnikateli se zvyšuje zájem o kooperační setkání, která pořádáme v oblasti digitalizace. Jihočeské firmy se na nás obracejí s žádostmi o kontakt na odborníky z oblasti počítačové bezpečnosti,“ uvedl Luděk Keist, ředitel Úřadu Jihočeské hospodářské komory (JHK).

Projekt „Pohraniční region 4.0 – společně.digitálně.utvářet“, jehož součástí jsou workshopy a kooperační setkání, realizují Jihočeská hospodářská komora a IHK Pasov už druhým rokem. Projekt, financovaný z Programu přeshraniční spolupráce Česká republika – Svobodný stát Bavorsko Cíl EÚS 2014 – 2020, napomáhá šíření informací o digitalizaci. Díky workshopům a kooperačním setkáním je digitalizace srozumitelně vysvětlována malým a středním podnikatelům a na konkrétních příkladech také prezentována možnost zavádění do jejich firem.

Projekt upozorňuje mimo jiné i na to, že automatizace a digitalizace, která v průmyslovém sektoru už několik let probíhá, přináší nové a vyšší nároky na bezpečnost. „Pokud podniky provozují vlastní servery a síťovou infrastrukturu, doporučujeme pravidelné bezpečnostní ověřování. Únik zaměstnaneckých, zákaznických dat nebo know-how může mít vážné následky na podnikání i dobré jméno společnosti,“ doplnil Martin Leskovjan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: Noví čeští velvyslanci zamíří do Turecka a Švýcarska

16:08 Ministerstvo zahraničí: Noví čeští velvyslanci zamíří do Turecka a Švýcarska

V následujících měsících vyšle česká diplomacie nové velvyslance do Ankary a do Bernu.