Jaderná elektrárna Paks-II získala kladné stanovisko EIA

11.10.2016 17:30

Maďarský plán na výstavbu dvou nových bloků VVER 1200 v maďarské jaderné elektrárně Paks dosáhl významného mezníku. Získal kladné stanovisko hodnocení dopadu na životní prostředí.

Jaderná elektrárna Paks-II získala kladné stanovisko EIA
Foto: red
Popisek: Rosatom

Kladné stanovisko projektu udělil župní úřad župy Baranya, který je kompetentním orgánem pro hodnocení vlivu na životní prostředí v souvislosti s projektem Paks-II. Stanovisko potvrzuje, že projekt splňuje maďarské i evropské požadavky na ochranu životního prostředí a uchování přírody.

Proces EIA pro dvojici nových bloků začal 19. prosince 2014 podáním více než 2000stránkové studie dopadu projektu na životní prostředí. V průběhu procesu se dále rozrostla z důvodu doplňování informací. Všechny dokumenty byly k dispozici veřejnosti na úřadu pro životní prostředí Ministerstva zemědělství Maďarska a na webu projektové společnosti MVM Paks-II Ltd. V souladu s platnou legislativou byl proveden i přeshraniční proces EIA.

Úřad pro životní prostředí zapojil veřejnost formou veřejných slyšení, které se konaly v průběhu roku 2015 v celkem osmi zemích (Maďarsko, Rakousko, Německo, Slovinsko, Chorvatsko, Rumunsko, Ukrajina, Srbsko). Projektová společnost společně s vládním zmocněncem pro projekt JE Paks-II, Attilou Aszódim, odpovídala na otázky o realizaci tohoto projektu. Během procesu bylo zasláno přes 500 písemných komentářů a otázek a na všechny projektová společnost reagovala. Předloženou dokumentaci hodnotil také maďarský úřad pro jadernou bezpečnost a vodohospodáři. Konzultační fáze procesu EIA skončila 26. srpna 2016.

Aszódi k tomu uvádí: „Kladné stanovisko v procesu EIA znamená to, že byl dokončen velmi dlouhý a důkladný proces a bylo učiněno profesionální rozhodnutí. Pro projekt Paks-II to znamená zásadní krok v licenčním procesu.“ Dále Aszódi uvedl, že v blízké době očekává rozhodnutí Evropské komise o JE Paks-II. Ta zkoumá v souvislosti s tímto projektem dva případy: zadávání zakázek a financování projektu (zda nejde o státní pomoc).

Koncem října 2016 by měla být podána žádost o umístění nových bloků k maďarskému regulátorovi. Za tímto účelem byl proveden průzkum lokality a nyní probíhá zpracovávání dokumentace. „Věřím, že povolení bychom měli získat na jaře příštího roku,“ řekl Aszódi.
Po procesu EIA a schválení umístění bude následovat žádost o stavební povolení. Stavební práce by měly začít v roce 2018, ale kdy to přesně bude, závisí na tom, jaké podmínky připojí Evropská komise ke svému schválení projektu.

V současnosti jsou v JE Paks provozovány čtyři bloky s reaktory VVER-440, které byly spouštěny v letech 1982 až 1987. Kompletní reaktory a další komponenty dodaly české firmy. Podle mezivládní dohody o výstavbě dvou nových bloků, podepsané na počátku roku 2014, dodá ruská korporace pro atomovou energii Rosatom a jeho zahraniční dodavatelé dva bloky s reaktory VVER-1200 a Rusko poskytne úvěr ve výši 10 miliard eur na financování 80 % nákladů.

Ruská Státní korporace pro atomovou energii Rosatom spojuje více než 250 podniků, ve kterých pracuje přibližně 262 tisíc lidí. Strukturu korporace tvoří čtyři vědeckovýzkumné a průmyslové komplexy, podniky jaderného palivového cyklu, objekty jaderné energetiky a flotila jaderných ledoborců, která je jediná svého druhu na světě. Rosatom je jediná korporace na světě, jejíž součástí jsou podniky kompletního jaderného cyklu - od těžby, zpracování a obohacování uranu přes projektování a výstavbu jaderných elektráren, výrobu paliva až po vyřazování jaderných zařízení z provozu a nakládání s radioaktivními odpady a použitým jaderným palivem včetně jeho přepracování.

Rosatom je vlastníkem a provozovatelem všech deseti jaderných elektráren na území Ruské federace, na nichž pracuje 35 bloků produkujících přes 17 % veškeré elektřiny vyrobené v Rusku. Mezi tyto reaktory patří i rychlý sodíkem chlazený reaktor BN-800, který je nejvýkonnějším průmyslovým reaktorem tohoto typu na světě.

Rosatom zaujímá přední pozici na světovém trhu s jadernými technologiemi. Desetileté portfolium exportních zakázek Rosatomu přesahovalo na konci roku 2015 hodnotu 110 miliard amerických dolarů a patří do něj 34 bloků jaderných elektráren ve 12 zemích světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…