Jak nakrmit rostoucí populaci? Europoslanci se zaměřili na technologie, inovace i rozvojovou politiku

23.06.2016 13:03

Podle odhadů dosáhne do roku 2050 celosvětová populace 9,6 miliardy obyvatel a poptávka po potravinách vzroste oproti dnešku zhruba o 70%. Budeme schopni všechny nakrmit? Poslanci na plenárce v první polovině června přijali tři usnesení, která se k těmto výzvám pro zemědělství staví z různých perspektiv, ať už jsou to investice do technologických inovací, využití pokroku v digitální oblasti, nebo správné nastavení rozvojové politiky.

Jak nakrmit rostoucí populaci? Europoslanci se zaměřili na technologie, inovace i rozvojovou politiku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Evropský parlament

Podpořit inovace a snížit zátěž pro životní prostředí

Zemědělská produkce se podle údajů Eurostatu podílí v Evropě na emisích oxidu uhličitého jednou desetinou. Celosvětově je to mezi 11 až 15 procenty, ale když započítáme i emise z využití půdy, odlesňování, dopravy, prodeje a nakonec odpadu dostaneme se na celou polovinu skleníkových plynů pocházejících ze zemědělství a aktivit s ním spojených.

Podle usnesení Parlamentu povede využívání postupů přesného zemědělství k možnosti produkovat více za využití menšího množství zdrojů. Sníží se tak spotřeba pesticidů, hnojiv a dokonce i vody. Pomocí nových informačních technologií a s využitím robotů budou zemědělci schopni řídit produkci cíleněji a efektivněji.

Ekologická stopa zemědělské produkce by se tak měla zmenšit a parlamentní zpravodaj návrhu Jan Huitema si pochvaluje, že poslanci podpořili inovace: „Farmáři mají potřebné znalosti i schopnosti, ale často se potýkají s protichůdnými a rozporuplnými zákony. Řada novinek jako nasazování hmyzu proti určitým škůdcům, nebo využití odpadních vod k výrobě hnojiv už je k dispozici, ale evropské normy jejich využití ještě brání,“ vysvětluje tento nizozemský liberál, proč je důležité, že Parlament jde s dobou.

Technologická řešení pro udržitelné zemědělství

Britská konzervativní poslankyně Anthea McIntyre se ve své zprávě také zaměřila na chytré a přesné zemědělství, protože má podle ní velký význam pro dosažení udržitelného farmářství v EU: „Je děsivé, že zemědělství využívá 70% světové pitné vody. Nejprve je potřeba vyšlechtit plodiny, které vyžadují méně vody, ale zároveň se musíme zaměřit na přesnost zavlažovacích technik.“ 

Vedle toho, že přesné zemědělství a technologické inovace musí být přístupné všem farmářům, je podle poslankyně dalším klíčem k udržitelnosti genetická rozmanitost a kvalita genofondu zemědělských plodin. Proto se zaměřila například na přesné šlechtění a lepší spolupráci vědců s farmáři.

Podpořit drobné zemědělce v Africe

Podle statistik Světového potravinového programu OSN nemá 795 milionů lidí dostatečnou výživu ke zdravému a aktivnímu životu. Absolutní většina z nich žije v rozvojových zemích a 12,9% trpí přímo podvýživou. V subsaharské Africe je to dokonce každý čtvrtý člověk.

Jeden z programů řešení je Nová aliance pro zabezpečování potravin a výživu v Africe. Byla zahájena v roce 2012 pod záštitou skupiny G8 jako rozsáhlé partnerství veřejného a soukromého sektoru, jehož cílem je využít soukromých investic do zemědělství v zájmu lepšího zabezpečování potravin a výživy v subsaharské Africe. Německá poslankyně za Zelené Maria Heubuch tuto iniciativu ale kritizuje a Parlament se za její zprávu postavil.

Podle ní hodlá Nová aliance v Africe zopakovat nevhodný model asijské „zelené revoluce“ z 60. a 70. let 20. století, který se opírá o monokultury, mechanizaci, biotechnologii, závislost na hnojivech, dlouhé distribuční kanály a produkci plodin na vývoz. Poslankyně kritizuje, že nebyli téměř vůbec konzultováni drobní zemědělci, ačkoli právě ti by měli být konečnými příjemci podpory. Nová aliance tak znamená riziko snadnějšího zabírání půdy, další marginalizace drobných producentů a podpory neudržitelného zemědělství: „Příliš velká část půdy se využívá k pěstování komerčních plodin namísto potravinářských plodin pro místní spotřebu. Africké země jsou pak nuceny potraviny draze dovážet,“ vysvětlila poslankyně Heubuch svou kritiku.

Zdroj: Evropský parlament, tiskové oddělení

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…