Jihočeský kraj: Kůrovcovou kalamitu je nutné zastavit, zní z Rakouska, Bavorska i z Vysočiny

31.05.2019 7:34

Kůrovcová kalamita dosáhla mezinárodních rozměrů a je nutné ji řešit. To je výsledek společného setkání jihočeské hejtmanky Ivany Stráské s čelnými představiteli Horního a Dolního Rakouska, Horní Falce, Bavorska či Kraje Vysočina a s řediteli tamních lesních hospodářství.

Jihočeský kraj: Kůrovcovou kalamitu je nutné zastavit, zní z Rakouska, Bavorska i z Vysočiny
Foto: kr-jihocesky.cz
Popisek: Jihočeský kraj

Setkání se uskutečnilo ve středu 29. května ve Vimperku. Hejtmanka seznámila všechny partnery se současným stavem kůrovcové kalamity na území České republiky, Jihočeského kraje, a především v národním parku Šumava.

Za rakouskou stranu přijali pozvání poslanec zemského sněmu Horního Rakouska Schlägl Georg Ecker, ředitelka lesního hospodářství Elfriede Moserová a lesní hospodář Johannes Wohlmacher. Z Dolního Bavorska přijeli zástupce vlády a jednatel EUREGIA Kaspar Sammer, Dana Biskupová (EUREGIO), vedoucí odboru lesnictví okresu Regen Stefanie Duarte-Fernandezová a Stefan Schaffner, též z odboru lesnictví okresu Regen. Z Úřadu pro hospodářství a lesnictví okresu Cham, Horní Falc byl přítomen ředitel lesní správy Arthur Bauer.

Za Kraj Vysočina se setkání zúčastnil radní pro oblast lesního a vodního hospodářství, zemědělství a životního prostředí Martin Hyský.

Zástupci Horního Rakouska a Bavorska vyjádřili znepokojení nad skutečností, že na Šumavě leží dosud neodklizené polomy po loňské vichřici, které jsou potenciálním zdrojem kůrovce. Česká strana prý rakouské i bavorské kolegy na dvojstranném jednání ministerstev ujistila, že polomy budou okamžitě po schválení nové zonace národního parku Šumava odstraněny. To se zatím nestalo. Přitom u našich sousedů musí být strom napadený kůrovcem odstraněn do čtyř až šesti týdnů. „Kéž by tomu bylo u nás také tak,“ povzdechla si hejtmanka Stráská.

Všichni zúčastnění chápou kůrovce jako přeshraniční hrozbu. Kůrovec už není jenom český či šumavský. Pokud bude ničit lesy i v sousedních zemích, stává se problematikou přeshraniční a situaci je nutné řešit na mezinárodní úrovni. Rakousko i Německo požadují aktivní kroky k zamezení škodám i šíření kůrovce mimo území Jihočeského kraje a České republiky.

Hejtmanka Stráská a její zahraniční kolegové závěrem jednání přijali usnesení, která doporučují rozšířit dvojstranná jednání na všechny dotčené regiony a státy a podniknout aktivní kroky k zamezení škodám vzniklým šířením kůrovce z území České republiky na území sousedních států.

Pracovní skupina se sejde znovu v polovině července, tentokrát v Bavorsku, a bude diskutovat o dalším postupu. Všechny strany si také vymění dobré příklady z praxe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …