Jihočeský kraj: Kvalita vody ke koupání - Lipno celkem dobré, problémem jinde jsou hlavně sinice

26.07.2020 20:48

Kvalita vody ke koupání v sedmi sledovaných koupacích místech v Jihočeském kraji je až na dvě lokality relativně dobrá. Odběry prováděli hygienici v 20. července a dnes byly výsledky vyhodnoceny.

Jihočeský kraj:  Kvalita vody ke koupání - Lipno celkem dobré, problémem jinde jsou hlavně sinice
Foto: kr-jihocesky.cz
Popisek: Jihočeský kraj

Na vodní nádrži Orlík u autokempu Radava dostala voda na pětistupňové škále trojku. Hygienici tu dle platných norem registrují zhoršenou jakost vody, existuje tu mírně zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci a u některých vnímavých jedinců by se již mohly vyskytnout zdravotní obtíže. Hygienici doporučují se po koupání osprchovat čistou vodou. Dle aktuálního rozboru je překročena limitní hodnota ukazatele sinice, chlorofyl-a a vodní květ.

U druhé sledované lokality na Orlíku u veřejného tábořiště Podolsko dostala voda opět čtyřku. „Dle aktuálního rozboru je voda nevhodná ke koupání. Byla překročena hodnota v klíčových ukazatelích kvality vody, jako jsou sinice, vodní květ a chlorofyl-a a po deštích byla i snížená průhlednost. Voda neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko, koupání a provozování vodních sportů nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem,“ uvedla ředitelka KHS Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Na rekreačním rybníku Hejtman dostala voda trojku. Zhoršená jakost vody představuje i mírně zvýšenou pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci, u některých vnímavých jedinců by se již mohly vyskytnout zdravotní obtíže, po koupání se doporučuje osprchovat čistou vodou. Dle aktuálního rozboru je překročena limitní hodnota ukazatelů sinice a chlorofyl-a. Další oblíbená rekreační oblast - Staňkovský rybník - dostala opět čtyřku. Dle aktuálního rozboru je voda nevhodná ke koupání, byl zjištěn zvýšený výskyt indikátoru fekálního znečištění, dále je překročena hodnota ukazatele sinice, vodní květ a chlorofyl-a. Voda neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko, koupání a provozování vodních sportů nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem.

Lepší je situace na Lipně. Voda u pláže v Černé v Pošumaví dostala dvojku. Voda je tu vhodná ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi, dle aktuálního rozboru je pouze překročena hodnota ukazatele vodní květ a chlorofyl-a. Voda u pláže v Horní Plané dostala trojku. Hygienici tu konstatovali zhoršenou jakost vody s mírně zvýšenou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci, u některých vnímavých jedinců by se již mohly vyskytnout zdravotní obtíže, po koupání se doporučuje osprchovat čistou vodou. Dle aktuálního rozboru je překročena limitní hodnota ukazatele sinice, chlorofyl-a. Voda u pláže v Lipně nad Vltavou dostala voda dvojku. Voda je vhodná ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi, dle aktuálního rozboru je pouze překročena hodnota ukazatele vodní květ a chlorofyl-a.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: Noví čeští velvyslanci zamíří do Turecka a Švýcarska

16:08 Ministerstvo zahraničí: Noví čeští velvyslanci zamíří do Turecka a Švýcarska

V následujících měsících vyšle česká diplomacie nové velvyslance do Ankary a do Bernu.