Jihočeský kraj přispěl na úpravu kovárny v Holašovicích 700 tisíc korun

21.09.2018 12:45

Hejtmanka Stráská a její náměstek pro kulturu Hroch otevřeli obnovenou kovárnu v Holašovicích.

Jihočeský kraj přispěl na úpravu kovárny v Holašovicích 700 tisíc korun
Foto: kr-jihocesky.cz
Popisek: Jihočeský kraj

Další turistickou atrakcí se mohou chlubit Holašovice na Českobudějovicku. Jedná se o nově zrekonstruovanou kovárnu, jejíhož slavnostního otevření se v úterý 19. září zúčastnili i hejtmanka Ivana Stráská a její náměstek pro kulturu Pavel Hroch. Stalo se tak u příležitosti 20 let od zápisu obce na seznam UNESCO.

Obnova uvedeného objektu z roku 1841 stála 2,5 milionu a kraj se na ní podílel částkou 700 tisíc korun. „Blahopřeji Holašovickým ke kulatému výročí i další turistické atrakci, která zvýší už tak značný zájem o tuto vyhlášenou obec,“ řekla Stráská.

Podle Hrocha si kraj tohoto unikátního místa velice váží. „Jen málokterý region v republice se něčím takovým, jako jsou naše Holašovice, může pochlubit. I proto jsme se rozhodli rekonstrukci kovárny finančně podpořit. Zároveň bych chtěl ocenit místní samosprávu i obyvatele za to, že o tuto památku permanentně pečují a proto je tak krásná,“ dodal náměstek.

U příležitosti 20 let od zápisu na seznam UNESCO bylo i představení 3D modelu obce

Přínos pro zatraktivnění obce i celého kraje pro turisty v podobě zrekonstruované staročeské kovárny, včetně ukázek tohoto tradičního řemesla. To si slibuje i Jan Jílek, starosta Jankova, pod který Holašovice spadají. „Historie kovárny sahá do roku 1841. V 60. letech 20. století byla přeměněna na hasičskou zbrojnici, na což ostatně odkazuje hasičská stříkačka z roku 1928, kterou tu návštěvníci mohou rovněž vidět,“ doplnil Jílek s tím, že vedle stavebních prací uvnitř kovárny byla před objektem vybudována zpevněná plocha a obnovena původní pístová studna.

Součástí připomenutí 20 let od zápisu Holašovic na seznam UNESCO pak bylo i představení 3D modelu obce v měřítku 1:150. „Model zobrazuje centrum obce a umístěn bude v našem turistickém informačním centru, kde si jej může prohlédnout i veřejnost. Zároveň bude mobilní, aby mohl sloužit k propagaci Holašovic i na jiných místech,“ uzavřel Jílek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

22:03 České dráhy: Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

V sobotu a neděli 11. a 12. května se mohou fanoušci železniční historie vypravit do železničního mu…