Jihomoravský kraj: Ve Strachotíně jednal krizový štáb

16.09.2014 10:00

Ve Strachotíně jednal Krizový štáb Jihomoravského kraje, odpoledne začne odtěžování písku z podmáčeného lomu.

Jihomoravský kraj: Ve Strachotíně jednal krizový štáb
Foto: Michal Hašek
Popisek: Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek

Na dnešní (16. září 2014) společné ranní schůzce geologů a hasičů ve Strachotíně se posuzovaly možnosti řešení problému nebezpečí sesutí stěny nad evakuovanými rodinnými domy. Následně v budově strachotínského obecního úřadu jednal pod vedením hejtmana Michala Haška Krizový štáb Jihomoravského kraje se starosty Strachotína, Dolních Věstonic a Pavlova, zástupců obcí s rozšířenou působností Hustopeče a Mikulov, hasičů a policie k aktuální situaci po vyhlášeném stavu nebezpečí.

"Přes noc už v Dolních Věstonicích pracovala jednotka Záchranného praporu Hasičského záchranného sboru ČR z Hlučína, zabezpečila sesutý svah pod silnicí v Dolních Věstonicích, zde je situace stabilizovaná. Silnice z Dolních Věstonic do Pavlova bude neprůjezdná nejméně několik týdnů, kraj proto pomůže s úhradou zpevnění polní cesty, která by zachovala spojení mezi oběma obcemi. Po dohodě s Hasičským záchranným sborem se našla těžká technika, která se pokusí zvládnout situaci zde ve Strachotíně. Kolem poledne dorazí sem do obce a po kontrole statika začnou terénní práce. Policie v této souvislosti uzavře některé komunikace i cyklostezky, chceme dosáhnout toho, aby se v oblasti pohybovali pouze členové jednotek Integrovaného záchranného systému. Dobrou zprávou je, že by nemělo pršet, situaci stále monitorujeme, přeji si, aby hladiny řek už nestoupaly. Můj velký dík patří všem záchranářům, profesionálním i dobrovolným, zároveň prosím o shovívavost všechny, kterých se omezení a práce dotknou," uvedl hejtman Michal Hašek.

Jak řekla starostka Strachotína Lucie Danihelová, v části evakuované obce je už obnovena dodávka plynu, uzavřena je cyklostezka Strachotín - Pouzdřany. Ředitel Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje Jiří Pelikán upřesnil, že množství odtěženého písku bude představovat asi tři tisíce metrů kubických. "Pro představu jde asi o tři sta nákladních tater, skrývka bude probíhat asi po patnácticentimetrových vrstvách, aby nedošlo k dalšímu sesuvu půdy. Před odpoledním započetím prací budou dveře a okna rodinných domů provizorně zabezpečeny," řekl jihomoravský ředitel hasičů Jiří Pelikán.
Další jednání Krizového štábu Jihomoravského kraje se uskuteční ve Strachotíně dnes v 15 hodin odpoledne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jihomoravský kraj - profil

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

10:42 17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

Denní kontrakty motorové nafty na trhu pohonných hmot Českomoravské komoditní burzy Kladno se v 17. …