Jihomoravský kraj: Vyjádření ke stanovisku ČD k tarifní problematice

06.11.2019 16:34

Reakce Jihomoravského kraje na stanovisko Českých drah, které Jihomoravský kraj obdržel 4. listopadu, a které se týká odbavovací a tarifní problematiky v rámci IDS JMK:

Jihomoravský kraj: Vyjádření ke stanovisku ČD k tarifní problematice
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj

„Rozhodnutí Českých drah nás samozřejmě mrzí, protože kromě péče řádného hospodáře sleduje Jihomoravský kraj dlouhodobě i cíl v podobě maximálního komfortu pro cestující veřejnou dopravou na jižní Moravě. To je filozofie, která stojí za mnohaletým rozvojem našeho Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje (IDS JMK) i za aktuálním návrhem, že Jihomoravský kraj umožní uznávat tarif dopravce ČD TR10 i na vnitrokrajských cestách ve vlacích objednávaných Jihomoravským krajem. Po dopravci jsme přitom požadovali pouze a výhradně garanci tržeb z tarifu dopravce. Je potřeba si uvědomit, že Jihomoravský kraj nese v rámci brutto kontraktu, který vstoupí v platnost od 1. ledna 2020, plnou odpovědnost za tržby, ale nemá žádné nástroje jak ovlivnit tarif dopravce ani způsob, jakým České dráhy vybrané tržby Jihomoravskému kraji přiřadí. I přes toto významné riziko se Jihomoravský kraj rozhodl uznávat tarif dopravce pro mezikrajské cesty i bez těchto garancí ze strany Českých drah, a to z důvodu absence systému jednotného tarifu tak, aby cestující pro cestu potřeboval vždy jen jeden jízdní doklad. Jako další vstřícný krok byl Jihomoravský kraj připraven se zavázat, že nebude snižovat ceny v rámci tarifu IDS JMK. Za pozitivní považujeme na rozhodnutí Českých drah alespoň to, že si cestující budou moci koupit jízdenku IDS JMK i v e-shopu Českých drah či aplikaci Můj vlak. To cestujícím jízdy po jižní Moravě dále ulehčí, a proto s tímto návrhem přišel koordinátor našeho IDS JMK, společnost KORDIS, již v září letošního roku. Po projednání různých možností propojení s Českými drahami bylo zvoleno pro cestující nejjednodušší řešení, které zachová stávající zvyklosti cestujících při práci s aplikací. Tímto řešením bude umožněno zakoupení jízdenky IDS JMK pro cesty vlaky ČD po území Jihomoravského kraje prostřednictvím této aplikace, případně e-shopu ČD,“ řekl náměstek hejtmana Roman Hanák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká televize odvysílá  v přímém přenosu všech 64 utkání z mistrovství světa

13:21 Česká televize odvysílá v přímém přenosu všech 64 utkání z mistrovství světa

Všech 64 utkání právě startujícího mistrovství světa v ledním hokeji odvysílá Česká televize živě. P…