KRNAP: Odborníci řeší v projektu MaGICLandscape zelenou infrastrukturu Krkonoš

26.02.2019 16:51

Správa Krkonošského národního parku od roku 2017 realizuje spolu se svými partnery tříletý mezinárodní projekt Managing Green Infrastructure in Central European Landscapes (MaGICLandscapes). V současné době řeší problematiku hodnocení funkčnosti a benefitů zelené infrastruktury Krkonoš a okolí.

KRNAP: Odborníci řeší v projektu MaGICLandscape zelenou infrastrukturu Krkonoš
Foto: KRNAP
Popisek: KRNAP

Klíčovým konceptem evropské agendy je zelená infrastruktura (ZI). Dle definice Evropské komise se jedná o „Strategicky plánovanou síť přírodních a polopřírodních oblastí s rozdílnými environmentálními prvky, jež byla navržena a pečuje se o ni s cílem poskytovat širokou škálu ekosystémových služeb. Zahrnuje zelené plochy (nebo modré plochy, jde-li o vodní ekosystémy) a jiné fyzické prvky v pevninských (včetně pobřežních) a mořských oblastech. Na pevnině se zelená infrastruktura může nacházet ve venkovských oblastech i v městském prostředí.“

Přeshraniční partneři z obou Krkonošských národních parků mezinárodního projektu MaGICLandscapes se scházejí ke společné diskusi nad problematikou hodnocení funkčnosti a benefitů zelené infrastruktury Krkonoš a okolí. Ta nám poskytuje a zajišťuje celou řadu tzv. ekosystémových služeb, jako jsou mimo jiné: zadržování vody v krajině, produkce čistého ovzduší, příjemné klima v horkých dnech, nebo také plní funkci útočiště pro celou řadu ohrožených druhů (např. tetřívek). V neposlední řadě je zelená infrastruktura také útočištěm mnoha volnočasových aktivit člověka, který její služby v Krkonoších velmi často vyhledává. Správy obou parků v rámci projektu identifikují prvky zelené infrastruktury, jejich význam, stupně přirozenosti a funkce. Snaží se identifikovat problémová místa a navrhnout optimální management, který by zajistil její plnohodnotné funkce.

Projekt je podpořen prostředky z programu spolupráce Interreg CENTRAL EUROPE a spolufinancován Evropským regionálním rozvojovým fondem (ERDF). Správa KRNAP a ředitelství KPN na něm spolupracuje s vedoucím partnerem – Technickou univerzitou v Drážďanech a dalšími 9 partnery z Německa, Rakouska, Itálie, Polska a České republiky.

Další informace o aktuálním dění na území Krkonošského národního parku i v jeho okolí najdete na facebookovém profilu ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

Euro je cestou k vyšší prosperitě a stabilitě naší ekonomiky

To tvrdíte vy. Pokud ale vím, třeba v Řecku měli Euro a dostali se do velkých finančních problémů, které pak řešili ostatní státy, takže kdyby byla vaše teze správná, jak to že se Řecko dostalo do takových dluhů a hrozil krach jejich ekonomiky?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Energetici podpořili nákupem kytiček sbírku proti rakovině

11:54 ČEZ: Energetici podpořili nákupem kytiček sbírku proti rakovině

Stovky žlutých kvítků měsíčku lékařského se podařilo v uplynulých dnech prodat v JE Dukovany a přisp…