Kancelář Asociace krajů ČR: Vyjádření k financování socilních služeb

31.05.2019 17:14

Vyjádření ředitele Kanceláře Asociace krajů ČR RNDr. Jana Hodovského

Kancelář Asociace krajů ČR: Vyjádření k financování socilních služeb
Foto: Asociace krajů ČR
Popisek: Asociace krajů ČR

Dovolte mi, abych uvedl na pravou míru informaci, která se v posledních dnech objevila v řadě mediálních výstupů a týkala se financování sociálních služeb.  ČTK (a následně další média) uvedla, že co se týče dotací na zajištění sociálních služeb „kraje původně pro letošek usilovaly o 20, 38 miliardy korun“. Bohužel tento údaj není přesný. Jde o sumu, kterou si nárokovali souhrnně všichni poskytovatelé sociálních služeb napříč regiony, nikoliv o požadavek krajů. Kraje dostávají finance pro poskytovatele sociálních služeb na každý další rok prostřednictvím dotačního řízení MPSV. Nejsou to tedy zástupci krajů, ale Ministerstvo práce a sociálních věcí, které požaduje po Ministerstvu financí peníze na sociální služby.

Pro rok 2019 MPSV nakonec na zajištění sociálních služeb dostalo 15, 7 miliardy korun, kraje obdržely 15, 1 miliardy. Vzhledem k tomu, že ale ministryně práce a sociálních věcí přišla v prosinci loňského roku na vládu s požadavkem navýšení platů v sociálních službách a zvláštních příplatků (aniž by o tom představitelé krajů věděli), nemůže být částka 15, 1 mld. Kč na zabezpečení sociálních služeb dostačující. Situaci komplikuje i v loňském roce končící financování projektů sociálních služeb z evropských dotací. Z toho důvodu Rada Asociace krajů následně na základě aktuálních dat vyzvala ministryni práce a sociálních věcí, aby zajistila na dofinancování sociálních služeb chybějící 2 miliardy korun.

Jan Hodovský, ředitel Kanceláře Asociace krajů ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…