Karla Šlechtová reprezentující Českou republiku byla v Kolumbii slyšet

17.09.2015 15:49

Vize a poselství ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové ohledně dalšího rozvoje cestovního ruchu zazněly na 21. Valném shromáždění UNWTO (Světové organizace cestovního ruchu při OSN) v kolumbijském Medellínu.

Karla Šlechtová reprezentující Českou republiku byla v Kolumbii slyšet
Foto: MMR, mg
Popisek: Ministryně Karla Šlechtová v Komlumbii

„V turismu není třeba dělat revoluci, ale podpořit jeho stabilní evoluci a udržitelnost. K turismu je třeba přistupovat jako k jedné z priorit, jež má pozitivní přínos pro všechny. Spojuje lidi a je tvořen jejich příběhy. Je zde stále mnoho výzev jako vzdělávání, bezpečnost a pracovní příležitosti. Turismus je jako plamínek, který může zažehnout velký oheň. Starejme se o něj dobře,“ vyzvala Karla Šlechtová zástupce mnoha desítek zúčastněných zemí ve svém projevu.

Významný projev před 120 delegacemi z celého světa čítajícími na 900 delegátů včetně sedmi desítek ministrů je jen část úspěšné kolumbijské mise ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové. Hovořila dokonce jako druhá v pořadí hned za Čínou. Za velmi důležité lze označit zejména bilaterální jednaní právě s čínskou delegací. Bylo potvrzeno, že provincie Hebei se stane partnerem veletrhu Holiday World, který pořádá Ministerstvo pro místní rozvoj příští rok v únoru v Praze.

Cílem takovýchto misí je i navázání kontaktů v oblasti cestovního ruchu, které mohou mít potenciál úspěšné spolupráce v oblasti turistiky. Ministryně Šlechtová osobně jednala třeba se saúdským princem či ministry pro cestovní ruch Koreje, Chorvatska, Bulharska a dalších států.

Zároveň se ministryně Šlechtová aktivně zúčastnila Regionální komise pro Evropu, kterou seznámila s nadcházejícími významnými výročími České republiky jako třeba sedmisté výročí narození Karla IV.  nebo oslava 100 let založení Československa v roce 2018. A právě pro rok 2018 podala ministryně Šlechtová návrh na kandidaturu České republiky na předsednictví Regionální komise pro Evropu. 

Ministryně s hrdostí představila Českou republiku jako rozmanitou zemi v srdci Evropy. Vnitrozemský stát s omezenými nerostnými zdroji, ale zato s nabídkou celé palety příležitostí. Zejména v odvětví turismu. Turistický průmysl přispívá v České republice nezanedbatelnou měrou k zaměstnanosti a je jedním z klíčových nástrojů regionálního rozvoje.

Nezapomínejme, že důležitá je také spolupráce v rámci zemí Visegradské čtyřky, kde se předsednictví nyní ujala právě Česká republika. Turismus je brán jako fenomén 21. století a je důležitý pro ekonomiku a rozvoj každé země. To platí dvojnásob pro země v rámci V4, které nemají tolik zdrojů, ale které mohou nabídnout široké spektrum přírodních, historických i kulturních atrakcí.

Jako zásadní se také ukazuje kooperace v rámci iniciativy 16+1, tedy spolupráce zemí střední Evropy a Číny. Již příští týden nás čeká spuštění přímé linky Peking – Praha. Příliv čínských turistů soustavně roste a nyní se dá očekávat jeho další navýšení. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo pro místní rozvoj

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…