Kia představuje novou sedmistupňovou dvouspojkovou převodovku

13.03.2014 14:20

Kia dnes v Ženevě představila zcela novou sedmistupňovou dvouspojkovou převodovku DCT (Dual-Clutch Transmission), a ukázala tak cestu, kterou se bude ubírat budoucí vývoj převodovek této značky.

Kia představuje novou sedmistupňovou dvouspojkovou převodovku
Foto: Kia
Popisek: Kia

Nová převodovka - první svého druhu od značky Kia - byla zkonstruována s cílem zvýšit hospodárnost při současném vylepšení provozních vlastností. Další předností je možnost ještě sportovnější jízdy.

Nová převodovka DCT se stane hospodárnějším nástupcem současných šestistupňových samočinných převodovek Kia, které se v současnosti dodávajína přání do většiny modelů Kia. DCT kombinuje výhody mechanické i samočinné převodovky, přičemž umožňuje ještě rychlejší řazení.

Inženýři Kia si v rámci vývojového procesu dali za cíl zvýšení hospodárnosti o sedm procent a zkrácení doby, potřebné ke zrychlení z 0 na 100 km/h, o pět procent v porovnání s aktuální mechanickou šestistupňovou převodovkou.

Středem zájmu vývojového týmu byla rovněž minimalizace hlučnosti a vibrací. Vysokou úroveň kultivovanosti zajišťuje u nové převodovky DCT speciální vnější tlumič.

DCT disponuje dvěma suchými spojkami, jejichž ovládací mechanismus je poháněný elektromotorem. Toto řešení zvyšuje hospodárnost. Každá spojka, jedna pro sudé a druhá pro liché převodové stupně, má vlastní vstupní hřídel. Toto uspořádání umožňuje převodovce DCT řadit postupně nebo okamžitě přeskočit na kterýkoli ze sedmi převodových stupňů v závislosti na požadavcích řidiče.

Nepřerušovaný přenos hnací síly převodovkou DCT minimalizuje pokles točivého momentu motoru během řazení a zajišťuje plynulejší jízdu za všech podmínek. Velké rozpětí převodů sedmistupňové převodovky zvyšuje hospodárnost a zlepšuje provozní vlastnosti v porovnání s konkurenčními šestistupňovými převodovkami DCT.

Nová sedmistupňová dvouspojková převodovka se poprvé objeví v sériově vyráběných vozech Kia v roce 2015.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

13:04 KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

Za sedmnáct týdnů letošního roku zaznamenali jihočeští hygienici celkem 1 476 případů černého kašle …