Klaudiánova nemocnice: První miminko 2015

01.01.2015 11:40

Necelou hodinu po půlnoci se porodními sály Klaudiánovy nemocnice rozlehl křik prvního letošního miminka – na svět přišel kluk Nikola s mírami 50 cm a 3550 gramů. Maminka z Mladé Boleslavi do porodnice jela na Silvestra večer, několik hodin se tedy nevědělo, zda miminko bude prvním letošním nebo naopak posledním loňským.

Klaudiánova nemocnice: První miminko 2015
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kojenec

Jako již tradičně dostanou první tři miminka od Klaudiánovy nemocnice ke vstupu do života malý dárek – poukázku do nemocniční lékárny a prodejny zdravotnických potřeb. Vyměnit ji zde maminky budou moci například za krémy či jiné, pro miminka potřebné, zboží. Poukazy budou v hodnotě 5000 korun pro první miminko, druhá dvě dostanou poukázku na zboží za 2000 korun.

Poslední dny roku 2014 nebyly v porodnici Kludiánovy nemocnice nijak rušné. Na Silvestra se narodilo jediné miminko. Rok 2014 tak slavnostně ukončilo jako čtrnáctistý novorozenec. A kolikrát se v Boleslavi rodilo? Celkem si porodnici vybralo k přivedení svého děťátka na svět 1394 maminek. A křik dvojčátek se porodními sály rozlehl jen šestkrát.

Ačkoliv je tedy porodů přesně stejně jako o rok dříve, dětí se narodilo o jedenáct méně – v roce 2013 se totiž dvojčátka narodila jednadvacetkrát. Nejvíce se v loňském roce rodilo v září – 145 porodů. Následoval leden (134) a červen (125). Nejméně se naopak rodilo právě v prosinci. Častěji porodníci maminkám sdělovali větu: „Je to kluk!“ a oblíbenými jmény pro ně byla Jakub, Lukáš, Daniel, Adam či Matyáš. Do hry se ale výrazně vrací i Martin či staročeský Antonín. Mezi holčičkami kralovaly Elišky, Karolíny, Anny, Nely a Emy. A nechyběla ani jména nezvyklá, například Kornel, Romeo, Mona nebo Melisa.

V roce 2012 rodily maminky v boleslavské porodnici 1498krát, v roce 2011 si ji maminky pro přivedení dítěte na svět vybraly 1530krát, ještě o rok dříve bylo v Klaudiánově nemocnici porodů 1522.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká televize odvysílá  v přímém přenosu všech 64 utkání z mistrovství světa

13:21 Česká televize odvysílá v přímém přenosu všech 64 utkání z mistrovství světa

Všech 64 utkání právě startujícího mistrovství světa v ledním hokeji odvysílá Česká televize živě. P…