Klíčové společnosti skupiny Český aeroholding dosáhly v minulém roce provozního zisku ve výši 4,9 miliard

09.06.2018 11:11

V roce 2017 dosáhly klíčové společnosti skupiny Český aeroholding (ČAH) provozního zisku (EBITDA) ve výši 4,9 miliardy korun. To představuje meziroční nárůst o 14 %.

Klíčové společnosti skupiny Český aeroholding dosáhly v minulém roce provozního zisku ve výši 4,9 miliard
Foto: Archiv
Popisek: Letiště Praha - logo

Na hospodaření skupiny se pozitivně projevily vyšší výnosy z leteckého obchodu a z odbavení letadel, ale i z komerčních služeb jako je pronájem prostor či parkování. V tomto trendu pokračuje i první čtvrtletí letošního roku, kdy se i přes významný meziroční nárůst mezd a bankrot letecké společnosti Air Berlin podařilo udržet hrubý provozní zisk na téměř stejné úrovni jako v předchozím roce. 

„Meziroční nárůst EBITDA o 600 milionů korun je převážně odrazem hospodaření klíčového aktiva skupiny, Letiště Praha, kterému rostl počet cestujících a s tím i související tržby. K meziročnímu nárůstu hrubého provozního zisku pomohlo i efektivní řízení provozních nákladů, díky kterému jsme mohli navýšit mzdy zaměstnancům a pokračovat v plánovaných opravách letištní infrastruktury,“ komentoval výsledky předseda představenstva Českého Aeroholdingu Václav Řehoř.

„Také první čtvrtletí letošního roku považuji pro celou skupinu za úspěšné. Společně s dalšími nárůsty počtu přepravených cestujících i pohybů letadel významně narostly výnosy z leteckého obchodu (o 7 %). V rámci neleteckých výnosů se do aktuálních výsledků pozitivně projevil růst výnosů z pronájmu či letištních salónků (o 15 %) Na druhé straně se nám zvyšují mzdové náklady a pokračujeme s investicemi do bezpečnosti, moderních technologií a zvyšování kapacity stávajících terminálů. To vše se promítne do celoročního výsledku,“ komentoval Řehoř začátek roku 2018.

Hrubý provozní hospodářský výsledek mateřské firmy Český Aeroholding a jejího klíčového aktiva Letiště Praha se oproti loňskému roku zvýšil o 15 % ze 4 mld. Kč na 4,6 mld. Kč. K pozitivnímu výsledku výrazně přispěl zejména meziroční nárůst počtu odbavených cestujících o 18 % (celkem 15,4 mil. cestujících), díky kterému vzrostly výnosy z leteckého obchodu o 15 %.  Mimo jiné i díky otevření nové obchodní zóny v Terminálu 1 a dalšímu zlepšování služeb vzrostly výnosy v oblasti komerčních aktivit o 15 %.

Provozní zisk z handlingu, tedy odbavování cestujících a letadel, které na pražském letišti poskytuje Czech Airlines Handling (CSAH) téměř polovině leteckých společností, vzrostl o 8 mil. Kč na 161 mil. Kč. Na výsledku se podílel především růst objemu handlingových služeb, odmrazování letadel, ale i služby plnění paliva nebo call centra pro aerolinky. Díky vyšším výnosům a úspoře provozních nákladů bylo také možné zvýšit mzdy zaměstnancům a rozšířit nabídku benefitů.

Společnost Czech Airlines Technics (CSAT), pokračovala po změně strategie ve svém růstu, a to díky dlouhodobým kontraktům s klíčovými zákazníky s garantovaným objemem údržby zejména v oblasti těžké údržby a letadlových podvozků. Za rok 2017 dosáhla EBITDA firmy hodnoty 125 mil. Kč. CSAT v loňském roce investovala do otevření páté linky těžké údržby, což znamenalo nákup vybavení a úpravu stání, ale i nábor a zaškolení mechaniků pro tuto linku. Další významnou investicí byla také výstavba nových prostor pro traťovou údržbu, nákup náhradních podvozkových sad a také certifikace společnosti a výcvik pracovníků na nové verze letadel Boeing 737 MAX a Airbus A320neo.

EBITDA klíčových společností skupiny ČAH meziročně vzrostla o 601 mil. Kč na 4,9 mld. Kč v roce 2017:

v mil. Kč

2016

2017

2016 vs. 2017

ČAH + LP

4606

4011

595

CSAH

161

152

8

CSAT

125

127

-2

Celkem

4891

4290

601

*Český Aeroholding, a.s., Letiště Praha, a. s., Czech Airlines Handling, a.s., a Czech Airlines Technics, a.s.
**EBITDA  - Provozní zisk před odpisy, úroky a daněmi

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta obnovuje na pobočkách prodej tisku

7:23 Česká pošta obnovuje na pobočkách prodej tisku

Česká pošta opětovně zahájila prodej tisku, a to po vzájemné dohodě s původními distributory tisku s…