Kolekce fotografií Jindřicha Štreita bude mít v pondělí vernisáž na krajském úřadě

07.05.2016 15:11

Výstava fotografií Jindřicha Štreita s názvem Držíme spolu 2016 bude mít vernisáž na Krajském úřadu Jihomoravského kraje v Brně v pondělí 9. května ve 14 hodin. Je to už sedmá zastávka výstavy na jejím putování Českou republikou, první v Jihomoravském kraji. Kolekce třinácti fotografií, které profesor Štreit pořizoval loni od března do září v Sanatoriích Klimkovice ve spolupráci s Asociací rodičů dětí s dětskou mozkovou obrnou a přidruženými neurologickými onemocněními ČR, bude na krajském úřadě v Brně k vidění do 20. května, poté se stěhuje do Prahy.

Kolekce fotografií Jindřicha Štreita bude mít v pondělí vernisáž na krajském úřadě
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Fotograf a pedagog Jindřich Štreit

Vernisáž výstavy, na kterou je zvána široká veřejnost, se uskuteční za přítomnosti autora, mezinárodně uznávaného tvůrce sociálních dokumentů. Zahajovat ji bude náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Marek Šlapal, v programu vystoupí dětský pěvecký sbor DoTicha ze Základní školy Holzova v Brně. Slavnostní zahájení výstavy bude také neformální platformou pro setkání rodičů dětí s neurologickým postižením s náměstkem hejtmana pro zdravotnictví a sociální věci.

Štreitovy snímky ukazují, kolik lásky a péče rodiče svým postiženým dětem věnují. „Konečný výběr jsem dělal tak, abych potlačil informaci o handicapu dítěte, a abych ukázal lásku, sílu, neobyčejný vztah mezi rodiči a jejich postiženými dětmi. Kalendář by měl upozornit na to, kolik energie a úsilí stojí rodiče, když chtějí pro své dítě zajistit plnohodnotný život, když ho chtějí posouvat kupředu. Často na to zůstávají sami, protože systém nepočítá s účinnou podporou lidí, kteří se ocitnou na takové životní křižovatce,“ řekl Jindřich Štreit.

„Pomáhat těm, k nimž byl život méně vstřícný, je jedním z důležitých poslání úřadů, mají-li být k užitku společnosti. Proto jsme rádi, že můžeme v našich výstavních prostorách přivítat výstavu profesora Jindřicha Štreita. Nejenže tak zpřístupníme našim návštěvníkům i pracovníkům tvorbu špičkového umělce, ale navíc tak přispíváme svým malým dílem nad rámec našich povinností k vytváření povědomí o životě rodin s postiženými dětmi. Pro to, aby se změnilo vnímání společnosti i míra podpory, které se těmto rodinám dostává, považujeme takto citlivou, umělecky hodnotnou formu prezentace za velmi důležitou,“ řekl náměstek hejtmana Marek Šlapal.   

Výstava Držíme spolu 2016 měla svou první vernisáž loni v listopadu v místě svého vzniku, v Sanatoriích Klimkovice, poté se představila v Ostravském muzeu, v Kulturním domě Hlučín, na gymnáziu v Odrách, na Krajském úřadu Moravskoslezského kraje a na Vysoké škole podnikání a práva v Ostravě. Výstava v Brně je její první zastávkou mimo Moravskoslezský kraj, do konce roku by měla objet další města České republiky.

„Je to naprosto jedinečná výstava. Jindřich Štreit již mnohokrát prokázal, že je mistrem sociální fotografie, když fotil své bezdomovce, dělníky v továrnách, vězně či vesničany z Bohem zapomenutých koutů. Tentokrát se ujal nelehkého úkolu vyfotit najednou radost i bolest, sílu i vyčerpání a hlavně lásku. Vytvořil fotografie, které nejsou jen skvělým uměleckým dílem, ale hlavně poselstvím, které oslovuje hlavu i srdce. K takovému dílu nestačí bravurně zvládnutá technika fotografie, je k němu zapotřebí i hlubokého lidství,“ řekl k výstavě sociolog umění z katedry fotografie Slezské univerzity v Opavě Jiří Siostrzonek.  Cílem unikátní výstavy je upozorňovat na nelehký osud rodičů postižených dětí.

„Na společném focení pro kalendář na rok 2016 a výstavu jsme se s profesorem Štreitem dohodli na začátku loňského roku. Našim cílem bylo ukázat na potíže, s nimiž se potýkáme. Nikdo z nás, rodičů dětí s neurologickým postižením, si svůj osud nevybral záměrně. Většinou jsme se ze dne na den ocitli v situaci, ve které jsme se jen těžce orientovali, hledali, kde se nám dostane pomoci. Organizujeme sběry plastových víček a oslovujeme sponzory, abychom získali prostředky na účinnou intenzivní neurorehabilitaci pro naše děti, jsme ve službě čtyřiadvacet hodin, a budeme i nadále po zbytek života svého nebo svého dítěte. Své děti milujeme a chceme pro ně zajistit co nejlepší život. O tom všem by měla výstava vypovídat,“ řekl Miloš Svoboda, zakladatel a předseda Asociace dětí s dětskou mozkovou obrnou a přidruženými neurologickými onemocněními ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

11:59 ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

Číslo týdne