Kontroly ČOI v regionech

01.06.2016 7:36

Během květnových víkendů inspektoři České obchodní inspekce vyjeli na několik akcí. Na Potštejnské pouti zjistili prodej a nabídku výrobků porušujících některá práva duševního vlastnictví, na výstavě Hobby v Českých Budějovicích ukládali pokuty na místě za porušení informačních povinností prodávajícími a na Slavnostech chřestu v Ivančicích kontrolovali nejen stánky s občerstvením ale i zábavní atrakce se zaměřením na dodržení informačních povinností a uvedené délky času jízd.

Kontroly ČOI v regionech
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Potštejnská pouť

V sobotu 21. května se inspektoři České obchodní inspekce vydali na kontrolu Potštejnské pouti. Zaměřili se na prodejní stánky a dodržování zásad při prodeji z hlediska dozorových kompetencí ČOI. Kontrolováno bylo 8 stánků a ve všech kontrolovaných stáncích byly nalezeny nesrovnalosti při prodeji. Zajištěno bylo celkem 81 kusů padělků, jejichž cena by v případě originálů představovala odhadem částku 410 500 Kč.

Kontrolní akce na Potštejnské pouti se zúčastnilo 6 inspektorů České obchodní inspekce, kteří  provedli celkem 8 kontrol v maloobchodních prodejních jednotkách.

V 5 z nich bylo zjištěno porušení právních předpisů, za které byly uloženy pokuty na místě. V dalších 3 provozovnách byl zjištěn prodej a nabídka výrobků porušujících některá práva duševního vlastnictví (ust. § 8 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele). Inspektoři zajistili celkem 81 kusů padělků, jejichž cena by v případě originálů představovala odhadem částku 410 500 Kč. Tyto 3 kontroly budou uzavřeny po vyhotovení odborného posudku pravosti výrobků a v případě potvrzení porušení budou řešeny formou návrhu správního řízení ČOI.

U všech provedených kontrol se jednalo se o porušení zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele (dále jen ZOS).

Zjištěná porušení:

• neseznámení spotřebitele s konečnou platnou cenou před jednáním o koupi a neuvedení měrných cen u výrobků (§ 12 ZOS) – 5x,

• nevydání dokladu o zakoupení výrobků na žádost spotřebitele s předepsanými náležitostmi (§ 16/1 ZOS) – 2x,

• prodej a nabídka výrobků porušujících některá práva duševního vlastnictví zjištěny ve 3 provozovnách (celkem 81 kusů výrobků v cenách originálů 410 500 Kč, jednalo se o značky Burberry, Minions a Spongebob) – kontroly dosud probíhají.

Celkem byly na místě uloženy 4 pokuty v celkové hodnotě 6000 Kč a ve čtyřech případech bude s kontrolovanou osobou zahájeno správní řízení v pravomoci ČOI.
Vzhledem k poměrně vysokému procentu kontrol se zjištěným porušením zákona budou kontroly stánkového prodeje na poutích a slavnostech pokračovat v  Královéhradeckém a Pardubickém kraji i nadále.

České Budějovice a 25. ročník výstavy Hobby

Ve dnech 18. až 22. května se konal 25. ročník velmi oblíbené výstavy Hobby na Výstavišti v Českých Budějovicích. Krásné počasí přilákalo množství návštěvníků, ale na tuto výstavu se vydali i inspektoři ČOI. Nářadí a zařízení pro hobby a zahradu, rostliny a semena, stavebnictví, vytápění, klimatizace, ekologie, komunální a úklidová technika, zařízení a vybavení bytu, domu, potřeby pro domácnost, elektrické spotřebiče, vaření a kuchyňské potřeby, hračky, modelářství, potřeby pro sport a volný čas, chovatelství, propagační a dárkové předměty, textil, oděvy, doplňky, to vše si mohli zájemci prohlédnout a zakoupit.

Proto, aby si návštěvníci výstavy, zahrádkáři a chovatelé odnesli z výstavy inspiraci a dobré nápady, nikoli nepříjemnou zkušenost s nákupem, monitorovali prodej i inspektoři ČOI.

Celkem bylo během dvou kontrolních dnů provedeno 12 kontrol, a to u stánků s občerstvením, prodejem domácích potřeb a textilu. Porušení zákona bylo zjištěno ve 4 případech a na místě byla uložena pokuta za méně závažné porušení zákona v celkové částce 4 000 Kč.

Zjištěná porušení zákona se týkala porušení informační povinnosti prodávajícího dle ust. § 9 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele  a neumožnění přeměření zakoupeného nápoje z důvodu absence úředně ověřeného měřidla.

Na základě anonymního podnětu byla u všech vstupů do areálu výstaviště provedena kontrola zaměřená na ceny vstupného a slev na vícedenní vstupné, porušení zákona v těchto případech zjištěno nebylo.

Slavnosti chřestu v Ivančicích

V sobotu 21. května se inspektoři ČOI vydali na Slavnosti chřestu do Ivančic. Kontrolní akce byla zaměřena na dodržování zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele. Kontrolovány byly stánky při prodeji výrobků a poskytování služeb. Kontrolou prošlo 9 stánků a atrakcí, porušení zákona bylo zjištěno ve 4 případech, tj. ve 44,4 % a s kontrolovanými subjekty bude zahájeno správní řízení.

Byly provedeny 3 kontroly zábavních atrakcí – kolotočů (ruské kolo, skákací hrad, dětská manéž), kdy byla kontrola zaměřena na dodržení uvedené délky času jízd. U těchto kontrol nebylo zjištěno porušení, spotřebitel byl řádně informován o délce jízdy, byl řádně seznámen s cenou za jednotlivou jízdu na atrakci.

Dále se inspektoři zaměřili na dodržování zákona o ochraně spotřebitele a z 9 kontrolovaných stánků a atrakcí u 4 došlo k porušení zákona – tj. u 44,4 % kontrolovaných subjektů.

Zjištěná porušení: 

• na dokladu chyběla identifikace prodávajícího 1x
• u balených potravin nebyly uvedeny měrné ceny výrobků 4x

Vzhledem k poměrně vysokému procentu kontrol se zjištěným porušením zákona budou kontroly stánkového prodeje na poutích a slavnostech pokračovat v Jihomoravském a Zlínském kraji v průběhu celého letošního roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024 jako příležitost pro český cestovní ruch

16:05 CzechTourism: Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024 jako příležitost pro český cestovní ruch

S blížícím se začátkem Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024, které proběhne od 10. do 26. kvě…