Kováci znovu vyjdou do ulic

08.10.2015 18:29

Jihočeští kováci vyjdou příští týden do ulic. Tentokrát ovšem nemají v plánu žádný protestní mítink ani demonstraci za práva pracujících, ale pouze chtějí široké veřejnosti připomenout hlavní poslání a činnost odborů ve firmách a podnicích.

Kováci znovu vyjdou do ulic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odbory KOVO

Lidé se tak budou moci dozvědět například podrobnosti o možnostech anonymního členství v Odborovém svazu KOVO, které je chrání před možnými represemi ze strany zaměstnavatelů, či získat zdarma radu specialisty v oblasti pracovně-právních vztahů.

Informační stánky Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) budou k dispozici v pondělí 12. října od 11 do 18 hodin u hypermarketu Tesco mezi výstavištěm a sídlištěm Vltava v Českých Budějovicích. O den později, tedy v úterý 13. října pak ve stejný čas u Tesca v Soběslavské ulici v Táboře.

„Velmi užitečné budou nesporně služby pracovně-právní poradny. Tato problematika je pro veřejnost stále poměrně složitá a nepřehledná a to ať už se jedná o Zákoník práce, tak o novelizovaný Občanský zákoník,“ uvedl vedoucí jihočeského Regionálního pracoviště Odborového svazu KOVO v Českých Budějovicích Rudolf Tkáč.

Velký prostor kováci poskytnou také informacím o anonymním členství v OS KOVO. Strach z represí ze strany zaměstnavatelů je totiž podle statistik největšího tuzemského odborového svazu nejčastější příčinou obav ze zakládání nových odborových organizací. KOVO proto ve snaze pomoci zaměstnancům v těchto situacích umožnilo takzvané anonymní členství ve svých řadách. Jen od začátku roku této možnosti vstupu do odborů využily na jihu Čech bezmála dvě stovky lidí. Nové odborové organizace tak v současné době vznikají ve čtyřech jihočeských firmách, kde dosud odbory nepůsobily.

„Veřejnost chceme ale také seznámit například s benefitním programem Odbory plus a dalšími výhodami, které vedle ochrany práv, dodržování zákoníku práce, pravidel bezpečnosti práce a vyjednání o mzdových a sociálních podmínkách zaměstnanců, členství v odborech přináší,“ zdůraznil Tkáč.

Odborový svaz KOVO působí v současné době v 58 strojírenských podnicích na jihu Čech.

V regionu má více než 4,5 tisíce členů, což představuje přibližně 23 procent všech zaměstnanců těchto firem. V rámci kolektivního vyjednávání, jehož cílem je dosažení příznivých mzdových, pracovních a sociálních podmínek pro své členy, však KOVO zastupuje všechny zaměstnance.

Mezi firmy, kde působí OS KOVO, patří například Jihostroj Velešín, ČZ Strakonice, Robert Bosch, ZVVZ Milevsko, Motor Jikov, Groz-Beckert ČR, Reinfurt, Klima, Dura, Schneider Electric a další.

OS KOVO je v současnosti moderní zaměstnaneckou organizací působící v kovoprůmyslu, která úzce spolupracuje s podobnými profesními sdruženími v celé Evropě. Regionální pracoviště OS KOVO, zastoupená ve všech krajích ČR (jihočeské sídlí ve vlastním objektu českobudějovického Metropolu na Senovážném náměstí), disponují vlastními specialisty pro kolektivní vyjednávání, ekonomiku, bezpečnost práce a pracovní právo.

Za všechny zaměstnance OS KOVO zajišťuje kolektivní vyjednávání (mzdové nárůsty, příplatky nad rámec zákona za práci přesčas, v sobotu a neděli, ve svátek, v odpolední směně, za práci ve ztíženém prostředí, zaměstnanecké benefity – dovolená navíc, závodní stravování, jubilejní odměny, kratší pracovní doba atd.) a dodržování zákoníku práce. Pro své členy OS KOVO zajišťuje bezplatné služby v oblasti právního poradenství (právní pomoc v pracovněprávních sporech, včetně bezplatného zastupování před soudem apod., poskytování konkrétních právních informací a pomoci v oblasti, kterou se zabývá nový Občanský zákoník, v oblasti správního práva, v oblasti trestněprávní a dalších), v oblasti vzdělávání (kurzy a semináře na úrovni jednotlivých regionálních pracovišť) a v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.

Odborový svaz KOVO je největší odborovou organizací v ČR, která sdružuje více než 100 tisíc členů nejen z kovoprůmyslu. Kromě činnosti v této profesní oblasti se aktivně podílí na řešení problémů státní sociální politiky, zaměstnanosti a postavení zaměstnanců, prosazuje principy demokracie a občanské snášenlivosti. OS KOVO je členem Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) a mezinárodních odborových sdružení IndustriAll Global a IndustriAll Europe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…