Kraj patří mezi nejlepší při zadávání veřejných zakázek, zjistili ekonomové z Univerzity Karlovy

23.09.2016 11:50

Jak hospodárně a férově udělují kraje veřejné zakázky? Vysvědčení českým krajům vystavili ekonomové z Univerzity Karlovy v Praze.

Kraj patří mezi nejlepší při zadávání veřejných zakázek, zjistili ekonomové z Univerzity Karlovy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

Na webu zindex.cz poměřují všechny krajské zakázky za poslední tři roky. V hodnocení zkoumajícím velikost konkurence, porušení zákona nebo množství zakázek, zvítězil těsně Jihočeský kraj. Pardubický kraj obsadil dělené třetí místo a navíc byl označen jako „dobrý zadavatel“. V hodnocení navíc vynikl nízkým podílem uzavřených soutěží.

„Rada kraje schválila vzorové zadávací dokumentace a smlouvy o dílo na stavební práce, které jsou stručné, výstižné a pro případné zájemce o veřejnou zakázku srozumitelné a v průběhu soutěže se pak žádosti o dodatečné informace vyskytují zcela výjimečně. Pardubický kraj pak nemusí přistupovat k rušení zahájených výběrových řízení,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

„Dnes se každý úřad prohlašuje za nejtransparentnější na světě. Náš žebříček s pomocí tvrdých čísel ukazuje, jak jsou na tom doopravdy,“ popisuje Jiří Skuhrovec, spoluautor hodnocení. Akademici již v minulosti porovnali například ministerstva, nemocnice nebo státní podniky. Jejich ambicí je zasít mezi zadavatele trochu zdravé soutěživosti, a zároveň informovat veřejnost, jak dobře úřady hospodaří. Že samotné dodržování zákona k hospodárnosti nestačí, potvrzuje i vedoucí investičního odboru Pardubického kraje Michal Votřel: „Snažíme se o maximální konkurenci a otevřenost soutěží jednoduše proto, že tak šetříme veřejné peníze.“. Zvláštní ocenění si pak vysloužil Ústecký kraj, který v průběhu hodnoceného období jako jediný otevřeně vysoutěžil desítku zakázek na dopravní obslužnost.

Hodnoceno bylo období 2013 – 2015. Úplné hodnocení lze nalézt na webu zindex.cz. Metodika hodnocení je detailně popsaná na wiki.zindex.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …