Královéhradecký kraj rozdělil peníze na kulturu. Podpoří i některé z nejohroženějších památek

12.05.2016 18:03

Dotace v oblasti kultury a památkové péče schválilo krajské zastupitelstvo. Ve čtyřech programech bude pro letošní rok rozděleno téměř deset milionů korun. Další tři miliony dostanou pořadatelé akcí s trvalou záštitou Rady Královéhradeckého kraje.

Královéhradecký kraj rozdělil peníze na kulturu. Podpoří i některé z nejohroženějších památek
Foto: Královéhradecký kraj
Popisek: Královéhradecký kraj, logo.

„Kulturu a obnovu kulturních památek jsme díky krajským dotacím podpořili letos celkem třinácti miliony korun. Ačkoliv jsme obdrželi žádosti s celkovými požadavky 34 milionů korun, není možné uspokojit všechny zájemce o dotaci, přestože jejich projekty jsou ve většině případů velice přínosné,“ uvedl náměstek hejtmana Otakar Ruml, do jehož gesce patří mimo jiné oblast kultury.

V rámci podpory a rozvoje profesionálních i neprofesionálních kulturních aktivit bude mezi 37 příjemců rozděleno 1,8 milionů korun. K nejvýznamnějším akcím patří například turné Českého chlapeckého sboru Boni pueri do Číny, Novoměstský hrnec smíchu, Theatrum Kuks, Swingový festival Jardy Marčíka, soutěž mladých amatérských filmařů JUNIORFILM, rekonstrukce bitev u Jičína a u Náchoda, Polické divadelní hry, festival Menteatrál v Neratově, Mezinárodní hudební festival F. L. Věka nebo Mezinárodní houslová soutěž Mistra Josefa Muziky.

Na obnovu památkového fondu půjde 7 milionů, o které se podělí 43 subjektů. Využity budou mimo jiné k opravám hradu Kost, saly terreny na zámku Rychnov nad Kněžnou, Šporkova poplužního dvora, Třebechovického betlému a několika dalších objektů, především kostelů, ale také městských radnic či venkovských usedlostí.

„Některé z památek, jejichž obnovu se letos Královéhradecký kraj rozhodl podpořit, patří mezi nejohroženější kulturní památky na našem území. Jedná se například o kostely v Otovicích, Vižňově a Zdoňově. Tyto objekty jsou zařazeny do Zprávy o ohrožených památkách v České republice, kterou vypracoval Národní památkový ústav,“ doplnil náměstek Ruml.

Na podporu publikační činnosti a literatury je letos pro šest žadatelů vyčleněno 200 tisíc korun. Hned několik z dotovaných titulů se věnuje tématu války z roku 1866.

Na renovaci dalších pěti historických varhan jde 770 tisíc korun. Letos se dostalo na kostelní nástroje v Rokytnici v Orlických horách, Dolní Kalné, Červeném Kostelci, Jičíně a Přepychách.

Nejvýznamnější a tradiční kulturní akce v regionu, které mají trvalou záštitu Rady Královéhradeckého kraje, budou ze strany kraje podpořeny dohromady celkem třemi miliony korun. Patří k nim Koletova Rtyně, Jičín město pohádky, Mezinárodní folklorní festivaly Pod Zvičinou a v Červeném Kostelci, Šrámkova Sobotka, Jiráskův Hronov, Mezinárodní horolezecký filmový festival, Divadlo evropských regionů, Jazz Goes To Town, Folklorní festival Hradec Králové – Pardubice, Poláčkovo léto, Mezinárodní setkání krajkářek, Krajské postupové soutěže neprofesionálního umění, Jazznights, Hořické mezinárodní sochařské symposium, Královéhradecké sborové slavnosti, Za poklady Broumovska, Projekt Königgrätz 1866 a Hudební fórum Hradec Králové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihomoravský kraj: Lidé se můžou zapojit do vedení krajských škol

13:04 Jihomoravský kraj: Lidé se můžou zapojit do vedení krajských škol

Jihomoravský kraj, skrze svou zřizovanou organizaci VIM, vyhlásil sběr nominací do školských rad od …