Kulturní grant Nadace SYNOT: Celkem čtyři miliony pro tradiční lidovou kulturu!

14.01.2016 11:07

Nadace SYNOT opět nadělovala. V rámci kulturního grantu tentokrát rozdala celkem tři miliony korun. Další milion podpoří zbrusu nový projekt – tzv. Folklorní akademii.

Kulturní grant Nadace SYNOT: Celkem čtyři miliony pro tradiční lidovou kulturu!
Foto: Nadace SYNOT
Popisek: Ivo Valenta na slavnostním předání darovacích smluv Nadace SYNOT

Slavnostní předání darovacích smluv se uskutečnilo včera večer v uherskohradišťském Klubu kultury.

„Tradiční lidovou kulturu jsem vždy považoval za mimořádně vzácné „rodinné stříbro“ Slovácka, Valašska i celého Zlínského kraje. Právě proto se již patnáct let snažím prostřednictvím Nadace SYNOT pomáhat stovkám souborů, muzik a spolků i kulturním institucím. Cílem je, abychom společně toto dědictví našich babiček a dědečků nejen důstojně ochraňovali a rozvíjeli, ale zároveň je předávali dalším generacím,“ uvedl zakladatel nadace SYNOT, podnikatel a senátor Ivo Valenta.

Kulturní grant se stal nedílnou součástí grantového programu Nadace SYNOT, ve kterém nadace finančně přispěla stovkám kulturních organizací a rozdala tak už desítky milionů korun. Tentokrát se v sídle nadace sešly přibližně dvě stovky žádostí. Proto také senátor Ivo Valenta rozhodl o navýšení grantu z původně plánovaných dvou, na tři miliony korun.

„Náš soubor Doliňáci potřebuje pořídit nové krojové prvky – například dámské rukávce, pánské boty a krojové kalhoty. Jedná se o velmi nákladnou záležitost, proto jsme moc rádi, že nám v tomto nadace pomohla,“ uvedla za soubor Hana Chmelíková.

„V dnešní složité době si vážíme jakékoliv podpory o to víc, že nadace je jednou z mála, která folklor podporuje. Díky příspěvku se můžeme zúčastnit mezinárodní folklorní soutěže, k níž potřebujeme adekvátní vybavení a přípravu,“ uvedla Jana Kahounová, vedoucí souboru Světlovan.

Další milion korun pak bude rozdělen těm, kteří se aktivně zapojí do budování webu Folklorní akademie. Ta byla právě včera slavnostně představena.

„Na Slovácku žijí folklorem úplně všichni, včetně malých dětí, nicméně jsem přesvědčen o tom, že projekt Folklorní akademie bude i přesto, nebo možná právě proto, velmi prospěšný. Byl bych současně rád, kdyby se stal inspirací také pro ostatní oblasti, a to nejen Zlínského kraje,“ doplnil senátor Valenta.

V rámci kulturního grantu byla rovněž udělena Cena Nadace SYNOT. Jejím laureátem se stal folklorista, etnograf a publicista Pavel Popelka. „ Na Slovácku je opravdu mnoho vynikajících souborů i jejich vedoucích, stejně jako hudebníků – folkloristů. Proto si opravdu velmi vážím toho, že jsem byl letos vybrán a tuto cenu jsem mohl získat,“ uvedl držitel ocenění.

Slavnostní večer zpestřil také bohatý kulturní program – představily se například cimbálové muziky Cifra, Ohnica i Fašančáré a ženský pěvecký sbor z Nivnice. V rámci představení projektu folklorní akademie se navíc publikum učilo folklorním tancům. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…