Lesníci vypustili do volné přírody mládě Bubo bubo

10.06.2015 15:18

Lesníci včera dopoledne vypustili v opočenské oboře Kristiny Colloredo-Mansfeldové v Královéhradeckém kraji tříměsíční mládě výra velkého (Bubo bubo). Šťastnou náhodou, ale také díky péči lesníků, se zachránilo po dubnovém pádu z koruny vzrostlého modřínu.

Lesníci vypustili do volné přírody mládě Bubo bubo
Foto: Lesy ČR
Popisek: Lesy ČR

Hnízdo umístěné 25 metrů nad zemí v koruně modřínu obývala v opočenské oboře tři mláďata výra velkého. V dubnu však všechna mláďata jedné z našich největších sov z hnízda vypadla. V té době ještě nebyla schopna letu. Jedno uhynulo hned, druhé později, zřejmě na vnitřní krvácení, které mohl způsobit otrávený potkan, jeden z těch, jimiž výři svá mláďata živili. Jak to bylo, se ale můžeme jen dohadovat. „Do koruny stromu jsme umístili umělé hnízdo s větvemi pro poslední mládě,“ popisuje Petr Zvolánek z podniku Lesy ČR, který se o mládě spolu s oborníkem Vladimírem Jirkou pod záštitou podniku Lesy ČR a Záchranné stanice v Pátku u Poděbrad staral. Mládě vyšetřili počátkem června veterináři. Podle nich dokáže už samo vzlétnout a uživit se. „Předpokládáme, že na něj budou alespoň dva měsíce ještě dohlížet rodiče,“ uvedl odborník na dravé ptáky Petr Zvolánek.

Včera byl krátce před polednem malý výr vypuštěn na svobodu – v opočenské oboře, kde se vylíhl, spadl z hnízda a přežil několik měsíců, než sám dokázal vzlétnout. Přežil také díky starostlivosti lesníků. „Budeme ho nadále sledovat pomocí minivysílačky. Ze signálů poznáme, kde se výr nachází a zda se dokázal bez úhony vrátit zpět do lesa,“ dodal Zvolánek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …