Lesy ČR: V Babiččině údolí jsme znovu postavili Červený most přes Úpu

09.02.2024 7:05 | Tisková zpráva

Památkově chráněný Červený most v Babiččině údolí na Náchodsku za rok kompletně zrekonstruovaly Lesy České republiky. Stavba za 11 milionů korun je po kolaudaci otevřená turistům i cyklistům.

Lesy ČR: V Babiččině údolí jsme znovu postavili Červený most přes Úpu
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR - logo

Trámový věšadlový most mezi Slatinou nad Úpou a Žernovem u České Skalice opět slouží veřejnosti. Lidé ho mohou přejít nebo přejet na kole. Motorovým vozidlům je ale vjezd zakázán, až na sanitky a další vozy integrovaného záchranného systému do 3,5 tun.

Stavbaři před rokem rozebrali dřevěnou konstrukci mostu a na novou použili 21 modřínů s několika duby. Opravili i kamenné podpěry a středový pilíř. „Modřínové dřevo na nosné trámy pochází přímo z lesů, které v místě spravujeme,“ řekl Karel Fišer, oblastní ředitel Lesů ČR pro východní Čechy. Trámy dělníci instalovali už nabarvené načerveno. Vše se dělo se souhlasem Národního památkového ústavu v Josefově, který si vymínil, aby most vypadal jako před rekonstrukcí.

Ten byl podle památkářů postavený v roce 1880 pod názvem Prinz Franz Josef´s Brücke. Nahradil původní brod a sloužil jako spojnice na tak zvané Panské cestě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Pozemní stavitelství prohloubilo v březnu pokles produkce

13:21 Český statistický úřad: Pozemní stavitelství prohloubilo v březnu pokles produkce

Stavební produkce v březnu meziročně klesla o 8,3 %, meziměsíčně byla nižší o 7,8 %. Orientační hodn…