Lesy ČR: Ve Zbrašovských aragonitových jeskyních jsou tisíce nových keřů a stromů, starší měli v péči arboristé

13.05.2019 12:59

Navštěvovaný lázeňský park v národní přírodní památce Zbrašovské aragonitové jeskyně v Teplicích nad Bečvou v Olomouckém kraji měli od loňského podzimu do letošního jara v péči arboristé. Stromy ošetřovali, ty nebezpečné se kácely. Vysadili 4300 dřevin. Projet Lesů ČR za 2,1 milion korun pokračuje údržbou nové zeleně.

Lesy ČR: Ve Zbrašovských aragonitových jeskyních jsou tisíce nových keřů a stromů, starší měli v péči arboristé
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR - logo

Práce v chráněném území začaly loni na podzim. Stromy se ošetřovaly v členitém a místy i skalnatém terénu přímo nad Bečvou. Letos na jaře ze svahů a skal zmizely i volně ležící kameny, které ohrožovaly pěší na turistických chodnících. „Celkem 58 stromů arboristé ošetřili, 104 nebezpečných stromů ve špatném zdravotním stavu se vykácelo. Část dřevní hmoty zůstala na místě a slouží některým vzácným druhům brouků vázaným na tlející dřevo,“ uvedl ředitel krajského ředitelství Brno Dalibor Šafařík.

Zároveň se vyřezaly náletové dřeviny a vysadily sazenice 4 300 keřů a stromů. „Jde například o břečťan obecný, hloh obecný či kalinu obecnou a jeřáb břek. Nyní o ně pečujeme,“ doplnil Dalibor Šafařík.

Úpravy vítají návštěvníci parku i správci lázní a jeskyní. „Jedná se o nemovitou kulturní památku se statutem zvláště chráněného území. Proto jsme zohlednili požadavky památkové péče a orgánů ochrany přírody,“ doplnil Šafařík. Projekt Lesů České republiky spolufinancuje Evropská unie z Operačního programu Životní prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…