Lesy ČR obnovily boží muka v lesích u Železné Rudy

11.05.2017 11:12

Původní dřevěná boží muka nazývaná Herrgottsriegel neboli Boží skalka obnovily u lesní cesty k Černému jezeru u osady Špičák na Klatovsku v Plzeňském kraji Lesy ČR. V sobotu 13. května odpoledne památce požehná farář římskokatolické farnosti v Nýrsku Ryszard Potęga. Sraz účastníků je na parkovišti na Špičáckém sedle ve 13.30 hodin. Všichni jsou zváni…

Lesy ČR obnovily boží muka v lesích u Železné Rudy
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR - logo

Současná podoba památky na malé skalce u lesní cesty ze Špičáckého sedla k Černému jezeru odpovídá původní koncepci z konce druhé světové války. „Boží muka tvoří sošky ukřižovaného Ježíše Krista a Panny Marie Bolestné. Na lesní cestu jsme umístili také dvojjazyčný informační panel a lavičku,“ říká lesní správce ze Železné Rudy Petr Najman. Ten považuje obnovu památky za symbolický akt podpory česko-německých vztahů.

DSC_0210Před opravouPodle neověřených informací stávala u lesní cesty vedoucí ze Špičáckého sedla na Černé jezero kaplička. Později byla na vrcholku skalky s výstupkem k sezení postavena dřevěná boží muka krytá stříškou. Po odchodu šumavských Němců o památku nikdo nepečoval a postupně zanikla. Místu se říkalo Herrgottsriegel, tedy Boží skalka, a to podle legendy, když tam prý odpočíval Ježíš.

Boží muka opravily Lesy ČR v rámci svého dotačního Programu 2020, který slouží k financování veřejně prospěšných projektů. Podnik v minulosti vybudoval v lesích u Železné Rudy odpočívadla a přístřešky pro turisty, turistické i naučné stezky, zrenovoval několik studánek. Letos v dubnu začaly Lesy ČR rekonstruovat kapli sv. Hildegardy u Horního Staňkova. Stavba za 374 tisíc korun bez DPH by měla být hotová koncem července. „Vysvěcení plánujeme na letošní podzim. Připravujeme také projekt rozhledny na vrcholu hory Můstek. Zatím máme k dispozici studii, realizace je pravděpodobná v roce 2018 nebo 2019,“ dodal lesní správce Najman. 

Na snímcích: boží muka před opravou (jaro 2016) a poté (2017)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

10:42 17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

Denní kontrakty motorové nafty na trhu pohonných hmot Českomoravské komoditní burzy Kladno se v 17. …