Lesy ČR revitalizují Borušovský potok na Svitavsku v Pardubickém kraji

16.11.2013 15:44

Lesy České republiky, s. p., v současné době intenzivně pracují na revitalizaci více než dvou a půl kilometru dlouhého úseku koryta Borušovského potoka mezi obcemi Linhartice a Borušov na Svitavsku v Pardubickém kraji.

Lesy ČR revitalizují Borušovský potok na Svitavsku v Pardubickém kraji
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Práce by měly být dokončeny do listopadu 2014.  Úpravy si vyžádal špatný stav stávajícího koryta i údolního úseku podél vodního toku zapříčiněný postupující dnovou a břehovou erozí. Voda včetně splavenin tak z údolí odtékala zrychleně, v korytě navíc zcela scházely například vhodné úkryty pro ryby a jiné na vodu vázané ekosystémy. Předběžné náklady na revitalizaci představují částku téměř 6,5 milionu korun. Kromě Lesů ČR se významnou měrou na revitalizaci bude finančně podílet také Evropská unie prostřednictvím Státního fondu životního prostředí, konkrétně z Operačního programu Životní prostředí.

„Na základě zpracovaného projektu nyní realizujeme opatření, která navrátí Borušovskému potoku jeho dřívější charakter, aby mohl v krajině znovu plnit potřebné funkce. Po dokončení bude voda z údolí díky novému korytu odtékat pomaleji a současně vzniknou nové retenční prostory v podobě průtočných i bočních tůní a mokřadů pro zadržení vody v krajině a zachycení splavenin.  V  údolí současně dojde k rozvolnění trasy Borušovského potoka a jejímu výraznému prodloužení se střídavými, různě hlubokými úseky pro rychlé i pomalejší proudění vody,“ vysvětluje ekonomický ředitel Lesů ČR Michal Gaube, pověřený zároveň řízením LČR.

Samotné úpravy Borušovského potoka Lesy ČR zahájily v lednu letošního roku, kdy během vegetačního klidu v nezbytné míře odstranily staré břehové porosty. Do konce léta se v prvních úsecích toku podařilo vymodelovat nové koryto a do dna i břehů umístit potřebné kamenné stabilizační prvky. Vedle koryta se již navíc nachází sedm nově vyhloubených tůní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lesy ČR

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

13:04 KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

Za sedmnáct týdnů letošního roku zaznamenali jihočeští hygienici celkem 1 476 případů černého kašle …