Lidé by neměli podceňovat příznaky cévní mozkové příhody

16.10.2014 17:00

Odhalit cévní mozkovou příhodu (CMP) může i laik a svojí rychlou reakcí může pomoci zachránit život.

Lidé by neměli podceňovat příznaky cévní mozkové příhody
Foto: Hans Štembera
Popisek: Koronární jednotka, ilustrační foto

„Obecně by lidé neměli podceňovat viditelný náhlý pokles koutku úst, oslabení svalové síly na končetině a problémy s výslovností. To jsou nejčastější projevy cévní mozkové příhody,“ vysvětlil primář oddělení neurologie a iktového centra trutnovské nemocnice Richard Plný.

Na specializovaném iktovém centru jsou hospitalizovaní lidé s CMP a díky kvalitní léčbě a rehabilitaci se mohou vracet i do běžného života. Letos zde provedli již 28 trombolýz. „Trombolýza je léčebná metoda používaná k rozpuštění akutního uzávěru některé z mozkových tepen krevní sraženinou. Pokud je pacientovi provedena do čtyř a půl hodin od vzniku příhody, má pacient velkou šanci na další plnohodnotný život. Proto je tolik důležité, aby se na specializované pracoviště dostal pacient včas,“ vysvětlil primář. Do iktového centra přivážejí pacienty z regionu se spádovostí 160 tis. obyvatel z Trutnovska, Novopacka i Jilemnicka. V prvním pololetí zde hospitalizovali přes 200 pacientů s CMP.

Péče o cévní mozkové příhody v iktovém centru zahrnuje kromě vyšetření, léčby a rehabilitace také spolupráci s rodinou s ohledem k možnému novému handicapu pacienta, k řešení sociální problematiky i s ohledem na psychickou podporu. „Naše péče je tedy komplexní a je náročná pro lékaře i sestry, kterým děkuji za neformální a lidský přístup k nemocným i jejich rodinám,“ poděkoval Richard Plný. Lékaři a sestry neurologického oddělení se také neustále vzdělávají, např. v problematice léčby poruch polykání nebo v bazální stimulaci pacientů po CMP.

Významná rychlá dostupnost specializované péče

Primář Richard Plný se v září zúčastnil Česko-Slovenského neurovaskulárního kongresu v Mikulově. „Zde jsem před 300 lékaři z obou zemí souhrnně prezentoval praxi logistiky vyšetření pacienta od přijetí až po léčbu a uvedl jsem i podrobnější statistická data, která jsou pravidelně aktualizována a kontrolována ministerstvem zdravotnictví. Upozornil jsem také na význam rychlé dostupnosti specializované péče právě v našich oblastních podmínkách, kde jsou dojezdové časy pro záchrannou službu značné. Vždyť např. ze Špindlerova Mlýna do Hradce Králové je skoro 100 km a každé prodlení v léčbě mrtvice snižuje šanci na úzdravu nebo zlepšení. Právě v zajištění rychlé léčby mrtvice pro obyvatele a návštěvníky našeho hornatého regionu spočívá největší význam trutnovského iktového centra," říká Richard Plný.

Jak laicky vyšetřit blízkého či jiného člověka při podezření na CMP?

„Při podezření na CMP požádáme pacienta, aby vycenil zuby, čímž ověříme spadlý koutek úst, požádáme ho o zdvihnutí obou paží k posouzení jejich pohyblivosti a zeptáme se ho na jeho jméno a adresu, abychom zjistili, zda nemá poruchu řeči,“ vysvětluje Richard Plný. V „terénu“ lze CMP jednoduše detekovat pomocí FAST testu - z anglického Face (tvář), Arm (paže), Speech (řeč). „Při obtížích je nutné vždy volat 155, pomoc při CMP má být co nejrychlejší, čím dříve, tím účinnější léčba,“ dodává primář.

Obecně CMP dělíme na ischemické CMP neboli mozkové infarkty při uzávěru některé z krčních nebo mozkových cév sraženinou (většina případů) a méně početné krvácivé CMP, kdy dojde k prasknutí mozkové cévy nebo cévní výdutě. Lidé by proto neměli ani podceňovat náhle vzniklé neobvykle silné bolesti hlavy a je třeba co nejdříve vyhledat lékaře - neurologa. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zdravotnictví: Pojišťovny nemají možnost samy určovat, v jaké výši přípravek uhradí

19:15 Ministerstvo zdravotnictví: Pojišťovny nemají možnost samy určovat, v jaké výši přípravek uhradí

Ministerstvo zdravotnictví se důrazně ohrazuje proti fakticky chybnému článku Veroniky Rodriguez na …