Lídrem ve sběru zářivek je opět obec z Pardubicka

10.06.2015 13:09

Tuzemské domácnosti a firmy sebraly a předaly k recyklaci 767 tun světelných zdrojů. „To představuje zhruba 6 milionů kompaktních a trubicových zářivek, výbojek a LED světelných zdrojů,“ říká Zuzana Adamcová, zástupkyně společnosti EKOLAMP, která zajišťuje zpětný odběr a recyklaci světelných zdrojů a jiných osvětlovacích zařízení.

Lídrem ve sběru zářivek je opět obec z Pardubicka
Foto: wikipedia
Popisek: Žárovka

Mezi obcemi jsou ekologičtí přeborníciHorních Ředicích, ležících u Holic na Pardubicku, kde sesbírali 2,5 kg na obyvatele (16 zářivek na osobu), dále pod horou Říp v Krabčicích na Litoměřicku (0,5 kg/osobu) a v jihomoravském městysu Mikulovice (0,4 kg/osobu). Vyplývá to ze studie Sběrač roku,která hodnotí tuzemské organizace z hlediska úspěšnosti sběru osvětlovacích zařízení.

Nejvíce se na sběru zářivek podílejí velkoobchody a firmy. Domácnosti ve sběru zaostávají: 60 % úsporek stále končí v koši na komunální odpad. „Absolutním lídrem s 46 tisíci kilogramy sesbíraných světelných zdrojů a svítidel se za loňský rok stal velkoobchod K&V ELEKTRO, v kategorii firem nejvíce sesbírala společnost MC Systems & Services (4993 kg) a mezi obchodními řetězci nejlépe skórovalo Tesco Stores (5901 kg),“ rekapituluje Zuzana Adamcová.

Ekologickou likvidací zářivek se podařilo zachytit více než 26 kilogramů toxické rtuti, která by teoreticky mohla znečistit vodu v objemu téměř dvou nádrží Lipno. „Trubicové a kompaktní zářivky patří mezi elektroodpad a jako takové se musí odborně recyklovat, aby byla odstraněna toxická rtuť. Té je uvnitř zářivek velmi malé množství, ale ve větších objemech může představovat zátěž pro životní prostředí,“ vysvětluje Zuzana Adamcová.

Češi třídí, ale nesmí to být daleko: ujdou maximálně 1205 metrů

Během necelých deseti let působení kolektivního systému EKOLAMP Češi celkem odevzdali k recyklaci 6791 tun úsporných světelných zdrojů. „Životní prostředí tak bylo ušetřeno zátěže ze 44 milionů světelných zdrojů, které by jinak skončily na skládkách odpadu. Takto se podařilo využít tisíce tun skla, plastů a kovů a odebrat 220 kilogramů toxické rtuti,“ rekapituluje výsledky Zuzana Adamcová.

Lidé si na odevzdávání vysloužilých zářivek zvykli, ale sběrné místo musí být k dispozici do 1205 metrů od bydliště. Vyplývá to z průzkumu společnosti EKOLAMP, který provedla agentura Markent. „Pokud je sběrné místo vzdálenější, obvykle skončí zářivky v komunálním odpadu a pak na skládkách,“ dodává Zuzana Adamcová.

V Česku je nyní k dispozici přes 4520 sběrných míst, přičemž jejich počet neustále roste. Vyřazené úsporné zářivky lze vrátit v obchodech s elektronikou, ve sběrných dvorech obcí či do malých sběrných nádob, které se nacházejí v obchodních centrech, na úřadech nebo v řadě firem: „Doposud jsme jich rozmístili více než 1900 a další přibývají. Ve velkých obchodních řetězcích se postupně buduje i síť společných nádob, do nichž je vedle zářivek možné odevzdat také malé elektrospotřebiče nebo baterie,“ uzavírá Zuzana Adamcová, zástupkyně společnosti EKOLAMP. Nejbližší sběrné místo je možné dohledat na www.ekolamp.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

13:55 ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

Během čtyř květnových víkendů se budou moci lidé podívat do útrob unikátního vodního díla, vybudovan…