MHMP: Praha aktualizuje Zásady územního rozvoje

24.08.2020 19:33

Hlavní město pokročilo v aktualizaci svých Zásad územního rozvoje (dále ZÚR). ZÚR jsou nadřazenou dokumentací územního plánu a „plánem“ celého kraje Praha. Stanovují obecná pravidla pro rozvoj daného území a rovněž navrhují rozvojové záměry celoměstského významu, například kudy povedou důležité dopravní stavby a podobně. Od dnešního dne mohou oslovené instituce připomínkovat tzv. Aktualizaci č. 5 ZÚR.

MHMP: Praha aktualizuje Zásady územního rozvoje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Nové radnice, sídla pražského magistrátu

„Naším cílem je, aby měla Praha moderní a fungující nástroje územního plánování na všech úrovních. Úkolem této aktualizace ZÚR bylo uvést dokumentaci do souladu s novelizovanou legislativou, s aktualizovanou Politikou územního rozvoje ČR a převést grafickou část do digitálního datového modelu. Připravili jsme rovněž vysvětlující semináře pro zástupce městských částí, aby dokumentu všichni, kdo s ním pracují, dobře rozuměli,“ říká náměstek primátora pro oblast územního rozvoje Petr Hlaváček.

Mezi nejzásadnější změny patří nové uspořádání textové části v souladu s vyhláškou č. 500/2006 Sb., nebo změna „rozvojových a transformačních oblastí“, které ZÚR vymezovat nemohou, na „rozvojové a transformační plochy“. Terminologie a použité pojmy byly sjednoceny tak, aby na sebe jednotlivé pražské dokumentace navazovaly. Jde především o Pražské stavební předpisy, Územně analytické podklady, Zásady územního rozvoje, Metropolitní plán nebo Územní plány vymezených částí Prahy.

Aktualizace Zásad územního rozvoje hl. m. Prahy č. 5 (AZÚR) byla zpracována na základě Zprávy o uplatňování ZÚR v uplynulém období říjen 2014 – březen 2017 schválené ZHMP dne 14. 4. 2018 usnesením ZHMP č. 38/9. Aktualizaci zpracoval Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR) a 7. srpna 2020 ji formálně předal pořizovateli, tedy Magistrátu hl. m. Prahy, který připravil společné jednání na 9. září 2020 v Centru architektury a městského plánování (CAMP). Pro ty, kdo nebudou moci přijít, bude zajištěn i přímý přenos.

Více naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Rallye Rejvíz 2024

22:04 Policie ČR: Rallye Rejvíz 2024

Trénovali to, co se skutečně stalo.