MO ČR: Letouny JAS-39 Gripen jsou z Islandu zpět v ČR

30.08.2015 9:35

V pátek 28. srpna 2015 krátce po 15:30 přistálo na 21. základně taktického letectva Čáslav pět letounů JAS-39 Gripen, které byly vyčleněny k ostraze vzdušného prostoru Islandu. Let z mezinárodního letiště Keflavík trval zhruba tři a půl hodiny, stíhače doprovázel italský tanker KC-767, který každý z pilotů několikrát využil k doplňování paliva ve vzduchu.

MO ČR: Letouny JAS-39 Gripen jsou z Islandu zpět v ČR
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

České letouny přistály na ostrovním státě 23. července 2015. První certifikační lety se uskutečnily ve dnech 27. a 28. července. Ostrou hotovost stroje zaujaly ve středu 29. července a plnění operačního úkolu trvalo do půlnoci 26. srpna. Čeští stíhači během mise realizovali 91 letů a ve vzduchu strávili více než 150 hodin.

Přímo na Islandu se pak s plněním úkolu seznámil na počátku tohoto týdne i ministr obrany Martin Stropnický v doprovodu 1. zástupce náčelníka Generálního štábu AČR generálmajora Jiřího Balouna.

Úkolové uskupení ASICIPPN (Airborne Surveillance and Interception to meet Capabilities Iceland´s Peacetime Preparedness) působilo na Islandu v celkovém počtu do 70 osob. Ostatní příslušníci úkolového uskupení budou přepraveni zpět do České republiky v sobotu 29. srpna a v neděli 30. srpna. Materiál bude transportován za podpory švédské strany v rámci programu Strategic Airlift Capability ve dvou letech letounem C-17 Globemaster.

Úkolová uskupení tvořená primárně příslušníky 21. základny taktického letectva Čáslav střežila již v minulosti opakovaně vzdušný prostor pobaltských států, koncem loňského roku pak poprvé i vzdušný prostor Islandu. Nyní zde tedy čeští letci působili již podruhé a ve třetím čtvrtletí příštího roku se počítá s opětovným nasazením gripenů na Islandu.

„Příslušníci vzdušných sil úspěšným působením na Islandu znovu potvrdili svou vysokou připravenost a profesionalitu,“ konstatoval po návratu letounů zpět do České republiky náčelník Generálního štábu AČR generálporučík Josef Bečvář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KHS Jihočeského kraje: V minulém týdnu přibylo v kraji 102 případů černého kašle

16:05 KHS Jihočeského kraje: V minulém týdnu přibylo v kraji 102 případů černého kašle

V průběhu letošního roku zaznamenali jihočeští hygienici celkem 1 888 případů černého kašle /pertuse…