MO ČR: Zemřel plukovník v.v. Karel Šerák

20.07.2016 7:32

Ve věku nedožitých 93 let zemřel v neděli 17. července plukovník v.v. Karel Šerák, válečný hrdina, který se v roce 1945 zúčastnil osvobozovacích bojů o Ostravu.

MO ČR: Zemřel plukovník v.v. Karel Šerák
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Karel Šerák se narodil 20. července 1923 v Českém Boratíně na Volyni jako syn rolníka – československého legionáře. V březnu 1944 dobrovolně absolvoval tankový výcvik u 1. československé tankové brigády v Rovně, později velel tankové četě, s níž se zúčastnil osvobozovacích bojů od Dukly až do Prahy. V bojích byly zničeny dva jeho tanky, ze kterých se mu podařilo vyváznout bez větších zranění.

Po květnu 1945 byl zařazen do funkce velitele tankové čety a instruktora poddůstojnické čety 1. tankové brigády v Hranečníku v Milovicích. Z činné služby odešel do zálohy 15. března 1946 v hodnosti podporučíka.

Karel Šerák byl dlouholetým aktivním členem Československé obce legionářské a Českého svazu bojovníků za svobodu v okrese Litoměřice, kde se také věnoval přednáškové činnosti pro veřejnost.

Plukovník v.v. Karel Šerák obdržel za své hrdinské činy řadu vyznamenání, mimo jiné i Československý válečný kříž z roku 1939 a Kříž obrany státu ministra obrany ČR, který mu byl předán v roce 2012.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

22:04 Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

Česká obchodní inspekce v průběhu minulého roku kontrolovala, zda nedochází ze strany obchodníků k d…