MPO k informačnímu systému Registr živnostenského podnikání

22.01.2017 12:52

V poslední době byly publikovány v některých médiích zkreslené a nepravdivé informace o informačním systému Registr živnostenského podnikání (IS RŽP). Považujeme proto za vhodné uvést tyto informace na pravou míru a poskytnout veřejnosti alespoň základní údaje o tomto informačním systému.

MPO k informačnímu systému Registr živnostenského podnikání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo průmyslu a obchodu

IS RŽP je procesně orientovaný centrální informační systém, jehož správcem je MPO. Prostřednictvím IS RŽP je vykonávána státní správa na úseku živnostenského podnikání v České republice a již od března roku 2006 spravují živnostenské úřady všech stupňů veškeré údaje vedené v živnostenském rejstříku, který je součástí IS RŽP.

Hlavním cílem zavedení IS RŽP bylo sjednocení postupů při výkonu státní správy v oblasti živnostenského podnikání vymezené živnostenským zákonem, konsolidace dat živnostenského rejstříku a standardizace dokumentů vydávaných živnostenskými úřady. Tento cíl byl také beze zbytku naplněn.

Prostřednictvím IS RŽP jsou v živnostenském rejstříku (ŽR) vedeny aktuální i historické údaje o podnikatelích - fyzických i právnických osobách -  v rozsahu definovaném v § 60 živnostenského zákona. Veřejné údaje ŽR jsou veřejnosti dostupné on-line prostřednictvím IS RŽP na webu www.rzp.cz. Ke konci roku 2016 bylo v ŽR vedeno celkem 2 433 756 podnikatelů, z toho 1 996 337 fyzických osob a 437 419 právnických osob.

IS RŽP je průběžně upravován a rozvíjen tak, aby odpovídal platné legislativě, uživatelům přinášel co největší komfort při jejich práci a umožnil maximální snižování administrativního zatížení podnikatelů. Za pomoci IS RŽP bylo možno dosáhnout v minulosti takových významných změn, snižujících administrativní zátěž podnikatelů, jako je například zrušení místní příslušnosti živnostenských úřadů (ŽÚ).  Podnikatelé tak získali možnost vyřídit veškerá podání v oblasti živnostenského podnikání na kterémkoliv ŽÚ. Došlo ke zrušení povinnosti podnikatelů a dalších osob dokládat bezúhonnost, ke zrušení povinnosti oznamovat změny údajů zapsaných v jiných registrech, systém umožňuje automatizované předávání údajů ze ŽR dalším orgánům veřejné správy, uvedeným v živnostenském zákoně, zavedení Centrálního registračního místa a možnosti podat podání prostřednictvím Jednotného registračního formuláře jak vůči ŽÚ, tak i vůči dalším orgánům veřejné správy -  správci daně, správci důchodového a sociálního pojištění či správci zdravotního pojištění -  a to jak fyzicky, tak elektronickou cestou, dále ke zrušení povinnosti opakovaně dokládat dokumenty, které podnikatel předložil již při dřívějším řízení, atp.

Přes tento masivní rozvoj nebylo nutno koncepci a základní principy, na kterých je IS ŘZP vybudován, po celou dobu provozu měnit, systém je dlouhodobě stabilní a má předpoklad tuto stabilitu držet i v budoucnu. IS RŽP je významným informačním systémem z hlediska zákona č. 181/2014 Sb., o kybernetické bezpečnosti, a splňuje veškeré požadavky kladené tímto zákonem a jeho prováděcími předpisy na bezpečnost, zajištění důvěrnosti, integrity a dostupnosti informací a údajů vedených v IS RŽP.

V poslední době ale pronikly do médií zkreslené a nepravdivé informace o IS RŽP v souvislosti s odmítnutím poskytnutí hromadné sestavy údajů z živnostenského rejstříku v r. 2015 žadateli – soukromé osobě. IS RŽP byl prezentován jako špatný informační systém, špatná databáze, správce systému byl označen jako neschopný požadovaná data poskytnout, apod.

Pravda je taková, že informace požadované podle zákona o svobodném přístupu k informacím byly odmítnuty, neboť dle právního názoru MPO nebylo možné informace poskytnout vzhledem ke speciální úpravě poskytování informací ze živnostenského rejstříku podle živnostenského zákona a vzhledem k účelu živnostenského rejstříku, kterým není poskytování hromadných informací. Podle úpravy obsažené v živnostenském zákonu je možné poskytovat pouze údaje o konkrétních podnikatelích, nikoli hromadné sestavy. Vzhledem k tomu, že příslušný správní soud, který rozhodoval o žalobě žadatele o hromadné informace, se s právním názorem MPO neztotožnil, byla požadovaná sestava prostřednictvím IS RŽP vytvořena a žadateli poskytnuta.

Vzhledem ke společenské poptávce po hromadných datech z různých informačních systémů přistoupilo i MPO k úpravě živnostenského zákona. Návrh novely je v současné době projednáván Poslaneckou sněmovnou Parlamentu ČR. Podle navrhované právní úpravy bude možné poskytnout na žádost určené sestavy dat z veřejné části živnostenského rejstříku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…