MPO k informačnímu systému Registr živnostenského podnikání

22.01.2017 12:52

V poslední době byly publikovány v některých médiích zkreslené a nepravdivé informace o informačním systému Registr živnostenského podnikání (IS RŽP). Považujeme proto za vhodné uvést tyto informace na pravou míru a poskytnout veřejnosti alespoň základní údaje o tomto informačním systému.

MPO k informačnímu systému Registr živnostenského podnikání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo průmyslu a obchodu

IS RŽP je procesně orientovaný centrální informační systém, jehož správcem je MPO. Prostřednictvím IS RŽP je vykonávána státní správa na úseku živnostenského podnikání v České republice a již od března roku 2006 spravují živnostenské úřady všech stupňů veškeré údaje vedené v živnostenském rejstříku, který je součástí IS RŽP.

Hlavním cílem zavedení IS RŽP bylo sjednocení postupů při výkonu státní správy v oblasti živnostenského podnikání vymezené živnostenským zákonem, konsolidace dat živnostenského rejstříku a standardizace dokumentů vydávaných živnostenskými úřady. Tento cíl byl také beze zbytku naplněn.

Prostřednictvím IS RŽP jsou v živnostenském rejstříku (ŽR) vedeny aktuální i historické údaje o podnikatelích - fyzických i právnických osobách -  v rozsahu definovaném v § 60 živnostenského zákona. Veřejné údaje ŽR jsou veřejnosti dostupné on-line prostřednictvím IS RŽP na webu www.rzp.cz. Ke konci roku 2016 bylo v ŽR vedeno celkem 2 433 756 podnikatelů, z toho 1 996 337 fyzických osob a 437 419 právnických osob.

IS RŽP je průběžně upravován a rozvíjen tak, aby odpovídal platné legislativě, uživatelům přinášel co největší komfort při jejich práci a umožnil maximální snižování administrativního zatížení podnikatelů. Za pomoci IS RŽP bylo možno dosáhnout v minulosti takových významných změn, snižujících administrativní zátěž podnikatelů, jako je například zrušení místní příslušnosti živnostenských úřadů (ŽÚ).  Podnikatelé tak získali možnost vyřídit veškerá podání v oblasti živnostenského podnikání na kterémkoliv ŽÚ. Došlo ke zrušení povinnosti podnikatelů a dalších osob dokládat bezúhonnost, ke zrušení povinnosti oznamovat změny údajů zapsaných v jiných registrech, systém umožňuje automatizované předávání údajů ze ŽR dalším orgánům veřejné správy, uvedeným v živnostenském zákoně, zavedení Centrálního registračního místa a možnosti podat podání prostřednictvím Jednotného registračního formuláře jak vůči ŽÚ, tak i vůči dalším orgánům veřejné správy -  správci daně, správci důchodového a sociálního pojištění či správci zdravotního pojištění -  a to jak fyzicky, tak elektronickou cestou, dále ke zrušení povinnosti opakovaně dokládat dokumenty, které podnikatel předložil již při dřívějším řízení, atp.

Přes tento masivní rozvoj nebylo nutno koncepci a základní principy, na kterých je IS ŘZP vybudován, po celou dobu provozu měnit, systém je dlouhodobě stabilní a má předpoklad tuto stabilitu držet i v budoucnu. IS RŽP je významným informačním systémem z hlediska zákona č. 181/2014 Sb., o kybernetické bezpečnosti, a splňuje veškeré požadavky kladené tímto zákonem a jeho prováděcími předpisy na bezpečnost, zajištění důvěrnosti, integrity a dostupnosti informací a údajů vedených v IS RŽP.

V poslední době ale pronikly do médií zkreslené a nepravdivé informace o IS RŽP v souvislosti s odmítnutím poskytnutí hromadné sestavy údajů z živnostenského rejstříku v r. 2015 žadateli – soukromé osobě. IS RŽP byl prezentován jako špatný informační systém, špatná databáze, správce systému byl označen jako neschopný požadovaná data poskytnout, apod.

Pravda je taková, že informace požadované podle zákona o svobodném přístupu k informacím byly odmítnuty, neboť dle právního názoru MPO nebylo možné informace poskytnout vzhledem ke speciální úpravě poskytování informací ze živnostenského rejstříku podle živnostenského zákona a vzhledem k účelu živnostenského rejstříku, kterým není poskytování hromadných informací. Podle úpravy obsažené v živnostenském zákonu je možné poskytovat pouze údaje o konkrétních podnikatelích, nikoli hromadné sestavy. Vzhledem k tomu, že příslušný správní soud, který rozhodoval o žalobě žadatele o hromadné informace, se s právním názorem MPO neztotožnil, byla požadovaná sestava prostřednictvím IS RŽP vytvořena a žadateli poskytnuta.

Vzhledem ke společenské poptávce po hromadných datech z různých informačních systémů přistoupilo i MPO k úpravě živnostenského zákona. Návrh novely je v současné době projednáván Poslaneckou sněmovnou Parlamentu ČR. Podle navrhované právní úpravy bude možné poskytnout na žádost určené sestavy dat z veřejné části živnostenského rejstříku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Policista roku 2023

11:44 Policie ČR: Policista roku 2023

V průběhu dnešního večera proběhl na Pražském hradě již 24. ročník prestižní ankety POLICISTA ROKU. …