MPSV představilo nový web k projektu Krajská rodinná politika

16.12.2018 8:31

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) spustilo webové stránky projektu Krajská rodinná politika. Ten je zaměřen na dnes velmi aktuální problematiku rodinné politiky na regionální a lokální úrovni.

MPSV představilo nový web k projektu Krajská rodinná politika
Foto: mpsv.cz
Popisek: Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR - logo

Projekt by měl vést ke zlepšení nabídky služeb pro rodiny a tím i ke zvýšení kvality života. Toho má být docíleno především rozvojem současné praxe a vytvářením nových regionálních a lokálních programů podpory rodin v ČR.

Projekt Krajská rodinná politika (celým názvem „Koordinace opatření na podporu sladění pracovního a rodinného života na úrovni krajů“) realizuje Odbor rodinné politiky a politiky stárnutí MPSV už od 1. ledna 2017.

Regionální politika se přirozeně liší od té celostátní. Z úrovně MPSV jako orgánu státní správy proto není reálné podchytit všechny specifické potřeby rodin v jednotlivých krajích. Regionální politika je v tomto ohledu nenahraditelná a odráží se i v rostoucím evropském trendu podpory rodinné politiky na regionální a lokální úrovni. Cílem projektu je tedy zlepšit především koordinaci místních a celostátních politik na podporu rodin a harmonizaci rodinného a pracovního života. Takto lze významně podpořit příznivé podmínky pro fungování rodin s přihlédnutím k jejich konkrétním potřebám.

Role krajských poradců a zlepšení informovanosti

Přestože kraje a obce realizují prorodinná opatření, často jim chybějí zkušenosti k tomu, aby mohly potřeby rodin zabezpečit komplexně. Koordinaci celostátních a regionálních politik v oblasti podpory rodin proto napomáhají krajští poradci. Ti pořádají osvětové akce, kterých se účastní všichni klíčoví aktéři v oblasti podpory rodin v daném kraji. Na setkáních si pak předávají know - how a sdělují si příklady dobré praxe. Řeší se zde ale také specifická problematika využívání prorodinných opatření v daných krajích.

Sdílení informací s odbornou i širokou veřejností napomáhá spojování lidí a institucí ovlivňujících život rodin v daných lokalitách. Lepší informovanosti v rámci projektu slouží také nové webové stránky, na nichž mohou jednotliví aktéři prorodinné politiky, ale i široká veřejnost, nalézt základní informace o projektu, uskutečněných workshopech a činnosti odborných platforem. To vše včetně aktuálního dění na poli rodinné politiky v rámci jednotlivých krajů. Stránky jsou dostupné ZDE.

Projekt Koordinace opatření na podporu sladění pracovního a rodinného života na úrovni krajů, reg. č. (CZ.03.1.51/0.0/0.0/15_009/0006233) je financován z Evropského sociálního fondu (ESF) a Operačního programu Zaměstnanost (OPZ).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SZPI: Kontroly v roce 2023? 49 tisíc kontrol, uloženy pokuty přes 128 milionů

7:08 SZPI: Kontroly v roce 2023? 49 tisíc kontrol, uloženy pokuty přes 128 milionů

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2023 celkem 48 821 vstupů do pr…