MŠMT: Diplomová práce ministra obstála při kontrole

30.07.2018 8:20

Diplomová práce ministra školství, mládeže a tělovýchovy Roberta Plagy byla zkontrolována systémem na odhalování plagiátorství Turnitin, přičemž práce jednoznačně obstála. O kontrolu požádal ministr Mendelovou univerzitu v Brně, kde diplomovou práci psal i obhajoval.

MŠMT: Diplomová práce ministra obstála při kontrole
Foto: msmt.cz
Popisek: MŠMT - logo

„O prověření mé diplomové práce z roku 2002 s názvem Komparace kolektivního investování prostřednictvím podílových fondů v ČR a EU jsem požádal sám, a to v systému Turnitin, který obsahuje více zdrojů než systém Theses, a práce obstála,“ vyjádřil se ke své práci ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga.

Systém Turnitin porovnává texty s více než šedesáti miliardami aktuálních i archivovaných webových stránek a také s vlastní databází obsahující stovky milionů děl.

„Žádná významnější shoda s žádným zdrojem dostupným online nebyla nalezena. Systém nalezl sice několik kratších shod, nejedná se ale o shodu s jediným dokumentem, ale s obsahem obecně. Manuální kontrola shod nalezených systémem Turnitin ukázala, že se u žádné shody nejedná o plagiátorství, všechny jsou z pohledu akademické etiky v pořádku,“ píše se ve vyjádření Mendelovy univerzity v Brně.

Kratší shody se tak týkají například doslovných citací s řádně uvedeným zdrojem, názvů zákonů, předpisů a dalších dokumentů či institucí nebo nevýznamných shod, které lze považovat za náhodné. Protože systém nezohledňuje datum publikování, diplomová práce byla srovnávána i s mladšími dokumenty, které vznikly až po odevzdání diplomové práce Roberta Plagy, přičemž shodné fráze obsahovaly dvě z nich.

"Kontrola diplomové práce systémem prověřujícím originalitu textu práce neodhalila, dle našeho zjištění, shody, které by byly podezřelé z výskytu plagiátorství,“ sdělil k uvedené práci také mluvčí Univerzity Karlovy Václav Hájek.

Report ze systému Turnititin k diplomové práci ke stažení ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

22:04 Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

Chystáte se na dovolenou do Mexika? Pokud ano, čtěte pozorně. Poradíme vám, jak předejít tomu, aby v…