MŠMT: Kulatý stůl k Místním akčním plánům rozvoje vzdělávání

12.02.2019 16:05

Na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy se uskutečnil kulatý stůl k Místním akčním plánům rozvoje vzdělávání (MAP). Kromě shrnutí aktuální koncepce MAP a stavu realizace projektů byly představeny také příklady dobré praxe. Diskutovalo se i nad budoucností MAP v příštím programovém období.

MŠMT:  Kulatý stůl k Místním akčním plánům rozvoje vzdělávání
Foto: msmt.cz
Popisek: MŠMT - logo

„Hlavním cílem kulatého stolu bylo představit úspěchy konceptu Místních akčních plánů rozvoje vzdělávání jako strategického nástroje nejen pro implementaci prostředků z ESIF, ale především pro zkvalitňování vzdělávání a obecně vzdělanosti v území. Jsem moc rád, že si MAP našly své místo ve vzdělávání a že plní svá poslání,“ uvedl náměstek pro řízení sekce EU a ESIF Václav Velčovský.

O akci byl velký zájem, zúčastnilo se jí přes 80 zástupců státní správy, samosprávy, Svazu měst a obcí ČR, Hospodářské komory, Národní sítě Místních akčních skupin České republiky a dalších partnerů, kteří jsou buď přímo, anebo zprostředkovaně zapojeni do tohoto konceptu.

Na programu kulatého stolu bylo shrnutí koncepce MAP v kontextu Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání (OP VVV) i zhodnocení přínosu a významu MAP pro MŠMT a MMR při plánování politiky regionálního školství i při přípravách výzev z operačních programů. Probíralo se i to, co zapojení do Místních akčních plánů rozvoje vzdělávání přineslo samotným školám nebo jejich zřizovatelům.

Následovalo krátké statistické shrnutí MAP a analýza dalšího vývoje z pohledu Řídicího orgánu OP VVV. Dosud z výzev Místní akční plány rozvoje vzdělávání a Místní akční plány rozvoje vzdělávání II získalo podporu přes 350 projektů za více než dvě miliardy korun.

Pro účastníky kulatého stolu byly zajímavé prezentace příkladů dobré praxe. O své zkušenosti se podělili zástupci tří projektů místních akčních plánů rozvoje vzdělávání, konkrétně z ORP Náchod, ORP Ostrava a ORP Zábřeh. Například poslední jmenovaný projekt představil své velmi inovátorské aktivity spojené s jazykovým vzděláváním dětí a pedagogů, a to včetně osobního příběhu zahraničního lektora.

Přínosná byla také diskuse nad dalším využitím MAP při přípravě intervencí v budoucím programovém období. MŠMT i MMR se shodly, že je jejich cílem akční plánování využívat také po roce 2021, resp. 2023.

Více informací o výzvách OP VVV, podporujících regionální školství, naleznete na internetových stránkách OP VVV (ZDE)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo obrany: LOM PRAHA uzavřel dohodu o průmyslové spolupráci v projektu F-35

22:03 Ministerstvo obrany: LOM PRAHA uzavřel dohodu o průmyslové spolupráci v projektu F-35

V pondělí 20. května 2024 byla uzavřena Dohoda o projektu průmyslové spolupráce (ICPA – Industrial C…