MŠMT chce posílit výuku dějin 20. století

21.02.2017 16:21

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy připravilo dotační Program na podporu výuky dějin 20. století a vzdělávání v jazycích národnostních menšin v roce 2017 ve výši osmnácti milionů korun. Program spojuje ty předešlé z roku 2015 a 2016 a je zaměřen na vzdělávací, informační, ale také publikační činnosti.

MŠMT chce posílit výuku dějin 20. století
Foto: msmt.cz
Popisek: MŠMT - logo

Cílovou skupinou Programu na podporu výuky dějin 20. století a vzdělávání v jazycích národnostních menšin v roce 2017 jsou děti, žáci a mládež, příslušníci národnostních menšin, a dále učitelé a žáci základních, středních a základních uměleckých škol. Program je rozdělen do dvou modulů. Prvním je podpora rozvoje výukových materiálů k dějinám 20. století, druhý je zaměřen na podporu vzdělávání v jazycích národnostních menšin, rozvoje hodnot humanismu a snášenlivosti, a také na zvyšování informovanosti o národnostních menšinách ve společnosti v souvislosti s vývojem jejich postavení v průběhu 20. století a na potírání xenofobie, rasismu, antisemitismu a národností a náboženské nesnášenlivosti.

„Kromě tohoto programu připravujeme další dotační program ve výši třiceti milionů korun na to, aby se děti neučily o našich dějinách pouze teoreticky v rámci tříd a škol, ale mohly také podnikat různé vzdělávací aktivity mimo školy. Jak už sdělila nedávno i ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová, chceme, aby žáci mohli navštěvovat různá vědecká centra, a také místa naší státnosti, jako je například Národní pedagogické muzeum a knihovna Jana Amose Komenského v Praze, Památníky Terezín, Lidice, Ležáky nebo Hodonín u Kunštátu a další,“ sdělil k záměrům ministerstva školství náměstek pro řízení sekce vzdělávání Václav Pícl. “Tato místa budou moci žáci prvních stupňů základních škol navštívit už od září a našim záměrem je, aby se tyto vzdělávací aktivity propojily s Rámcovým vzdělávacím programem, a dětem se tak rozšířily obzory,“ dodal.

Program na podporu výuky dějin 20. století a vzdělávání v jazycích národnostních menšin musí být uskutečněn v roce 2017, aktivity musí mít jasný dopad do praxe škol a musí být zřejmá jejich praktická využitelnost při vzdělávání. MŠMT přijímá žádosti do 13. března 2017.

Vyhlášení Programu na podporu výuky dějin 20. století a vzdělávání v jazycích národnostních menšin ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

16:46 Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

Šetření v případě českého seniora žijícího v USA se změnilo v pátrání po důkazech, které by České sp…