MZK: Brněnský expresionismus v poli meziválečné literatury

17.08.2016 10:34

Moravská zemská knihovna v Brně ve spolupráci s Ústavem české literatury a komparatistiky FF UK v Praze, Ústavem bohemistiky FF JČU v Českých Budějovicích, Ústavem české literatury a knihovnictví FF MU v Brně a Goethe Institutem pořádá mezinárodní konferenci Brněnský expresionismus v poli meziválečné literatury.

MZK: Brněnský expresionismus v poli meziválečné literatury
Foto: mzk.cz
Popisek: Moravská zemská knihovna - logo

V uplynulém období se literární historie a teorie, podobně jako kunsthistorie, věnovala především dominantním projevům expresionismu a stopovala jednak polemické diskuze, v nichž se formoval obsah a význam pojmu i hnutí samotného, a jednak byl prověřován expresionismus jako literárně historické označení. Nástrojem se staly analýzy vybraných literárních děl, kanonicky ovlivňujících pojetí směru, vztahy mezi národními variacemi expresionistických poetik, zkoumání obměn klíčových motivů u emblematických tvůrců či problematičnost pojmu jako takového, popřípadě vnitřní periodizace hnutí.

Stranou pozornosti nezůstala ani ozvěna expresionistické poetiky u tvůrců meziválečného období, kteří se však k programu expresionismu aktivně nehlásili. Celkově je však třeba říci, že tyto příspěvky zatím jen naznačily možné směry pozornosti, která by směřovala jednak k ucelenějším analýzám a současně by měla ambice syntézy. Předchozí průzkumy totiž nezřídka izolovaly předmět bádání od ucelenějšího kulturního kontextu a určitého myšlenkového přesahu.

Na pozadí současných snah kulturní historie o nahrazení izolovaného vnímání kulturních fenoménů novou celostností se proto konferenční příspěvky vydávají k jednomu z fenoménů přelomu dvacátých let – k brněnské Literární skupině a k jejímu pojetí obsahu expresionismu. Klíčovým se ale stává i pojem literárního pole, v jehož rámci je teprve možné pochopit význam Literární skupiny v kontextu českého i světového expresionismu.

Konference:
Brněnský expresionismus v poli meziválečné literatury

Kdy:
7. a 8. září 2016

Kde:
Moravská zemská knihovna v Brně, Kounicova 65a, Brno

Více informací ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Letecké hašení bude v budoucnu zajišťovat šest nových vrtulníků

7:44 HZS ČR: Letecké hašení bude v budoucnu zajišťovat šest nových vrtulníků

Jedním z výsledků jednání Vlády České republiky v úterý 30. dubna 2024 bylo schválení rámcového prog…