MZV: Česká republika již patnáct let vysílá experty do civilních misí mezinárodních organizací

13.06.2017 12:20

V letošním roce uplyne 15 let od začátku vysílání českých civilních expertů do zahraničních misí mezinárodních organizací. V prostorách Zrcadlového sálu na Ministerstvu zahraničních věcí ČR se 19. června k tomuto výročí uskuteční setkání s cílem ocenit práci českých civilních expertů a zároveň oslovit nové potenciální kandidáty na pozice jak v zahraničních misích, tak na centrálách těchto organizací.

MZV: Česká republika již patnáct let vysílá experty do civilních misí mezinárodních organizací
Foto: mzv.cz
Popisek: Ministerstvo zahraničních věcí

Mezi účastníky bude řada českých expertů se zkušenostmi z krizových oblastí, ale i velitel civilních misí Evropské služby pro vnější činnost Kenneth Deane.

„Civilní mise představují velmi efektivní způsob řešení konfliktů a stabilizování krizových oblastí. Díky tomu, že vyslaní experti působí přímo u zdroje problému, mohou nabízet místním vládám velmi praktická řešení při obnovování míru a prosperity ve svých zemích. V minulém roce tak například všech deset civilních misí EU poskytlo 700 školení pro více než 9000 osob z oblasti justice na třech kontinentech. Dále proškolily přes 800 osob ze středního a vyššího managementu policie, soudů a ministerstev vnitra a spravedlnosti, včetně samotných ministrů. To vše s cílem podpořit instituce právního státu a bezpečnostního aparátu pro potřeby místních populací, ale i občany Evropské unie,“ vysvětluje smysl civilních misí Kenneth Deane, který má zodpovědnost za řízení všech deseti evropských misí v Evropě, Africe i Asii.

Samotní experti pocházejí ze široké škály odvětví, od státních zástupců, soudců či policistů, přes bezpečnostní experty, až po projektové a finanční manažery, IT specialisty, nebo auditory. Aktivní účast v těchto misích představuje dlouhodobou prioritu české zahraniční politiky, díky čemuž se do misí Evropské unie a OBSE v uplynulých letech zapojilo přes dvě stě padesát českých expertů, a v současné době jich po celém světě působí téměř padesát.

19. června proto na MZV proběhne Panelová diskuse o českém zapojení do civilních misí, která bude otevřená všem zájemcům o danou problematiku. Po úvodních projevech státního tajemníka MZV Petra Gajduška a zvláštního zmocněnce pro OBSE Štefana Füleho bude následovat panelová diskuse, které se zúčastní řada českých expertů se zkušenostmi z misí. Mezi nimi nebude chybět např. zástupce Policejního prezidia Tomáš Tesárek, bývalá vedoucí exekutivní sekce mise EULEX Kosovo Jaroslava Novotná, nebo Zbyněk Vaníček z Poradní mise EU na Ukrajině. „Osobně jsem se rozhodl odjet na Ukrajinu, protože jsem sledoval události kolem Majdanu v roce 2013-2014 a cítil jsem potřebu pomoci Ukrajině v reformě kriminální policie a vyšetřování na základě vlastní zkušeností od nás,“ vysvětluje Vaníček důvody, proč se do civilní mise přihlásil.

Akci pořádá Ministerstvo zahraničních věcí ČR ve spolupráci s Pražským institutem bezpečnostních studií (PSSI).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…