MZV: Hraniční sloup z roku 1938 se z Rakouska vrátí do ČR

10.05.2017 19:04

Po téměř 79 letech se do České republiky vrátí jeden z posledních zachovalých hraničních sloupů, které bezprostředně po podpisu Mnichovské dohody a obsazení prvního pásma pohraničí Československa obsadila 1. října 1938 německá armáda. Díky náhodnému objevu mohla česká diplomacie s Rakouskem dojednat předání sloupu, který si zítra odveze do ČR k restaurování a do sbírek Vojenský historický ústav Praha.

MZV: Hraniční sloup z roku 1938 se z Rakouska vrátí do ČR
Foto: mzv.cz
Popisek: Ministerstvo zahraničních věcí

Sloup uloupili v říjnu 1938 pravděpodobně příslušníci německé Wehrmacht a odvezli jej nejprve do kasáren v St. Pölten, odkud se v roce 1957 dostal na nedalekou vojenskou střelnici.

Slavnostního aktu předání sloupu velvyslanci ČR v Rakousku J. Sechterovi a řediteli Vojenského historického ústavu v Praze pluk. Aleši Knížkovi se zúčastní zemská hejtmanka Dolního Rakouska Johanna Mikl – Leitner a Brig. Martin Jawurek s příslušníky rakouské armády Bundesherr. Sloup bude slavnostně vykopán ze země, přepraven do Vojenského historického ústavu v Praze a na jeho místo zasadí představitelé ČR a Rakouska lípu přátelství.

Místo a čas konání akce:
Schiessplatz Völtendorf, Rakousko, čtvrtek 11.5. 2017, 14.00 hod

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ bude v Ústeckém kraji investovat 100 mld. Kč do modernizace teplárenství

7:44 ČEZ bude v Ústeckém kraji investovat 100 mld. Kč do modernizace teplárenství

ČEZ představuje investiční plán pro Ústecký kraj. Do transformace a rozvoje energetiky v kraji dá do…