MZV: V Praze proběhl Česko-německý strategický dialog k migraci a integraci

29.11.2016 14:23

Dne 28. listopadu 2016 proběhlo v Černínském paláci již třetí setkání Pracovní skupiny k migraci a integraci v rámci Česko-německého strategického dialogu, který byl ustaven v roce 2015. Českou delegaci vedl šéfporadce předsedy vlády Vladimír Špidla, německou stranu státní ministr pro Evropu Michael Roth.

MZV: V Praze proběhl Česko-německý strategický dialog k migraci a integraci
Foto: mzv.cz
Popisek: Ministerstvo zahraničních věcí

ČR je přesvědčena, že řešení migrační situace je úkolem pro Evropskou unii jako celek. K tomuto úkolu výrazně přispívá udržování dobrých vztahů mezi evropskými zeměmi navzájem. Německo je pro nás klíčovým politickým i ekonomickým partnerem a velmi si ceníme výborných vzájemných vztahů. Na setkání se česká a německá delegace shodly, že budou nadále udržovat vzájemný dialog za účelem výměny informací o migrační politice, právních předpisech a osvědčených postupech v oblasti migrace a integrace a dále projednávat možnosti konkrétní vzájemné spolupráce.

Na jednání obě strany potvrdily, že oba státy budou dále podporovat posílení ochrany vnějších hranic EU a dále zvyšovat úsilí směrem k lepší prevenci nelegální migrace a obchodování s lidmi. Evropská společnost je založena na hodnotách. Česká i německá delegace se vzájemně shodly na tom, že hodnoty a právní rámce hostitelských a tranzitních zemí je třeba plně respektovat.

Klíčovým tématem jednání bylo řešení hlavních příčin migrace a pomoc přímo v regionech čelících obrovské uprchlické vlně. Za účelem snížení nelegální migrace je oběma státy považována spolupráce s třetími zeměmi, ať už původu nebo tranzitu. Proto byla na jednání projednána možnost vzájemné česko-německé spolupráce týkající se poskytnutí konkrétní asistence uprchlíkům v Jordánsku a za tímto účelem podepsána společná deklarace.

Příští rok by se ČR v rámci Česko-německého strategického dialogu k migraci a integraci ráda věnovala realizaci společného projektu v Jordánsku a také navrhla, aby byl ustaven expertní panel, který se bude intenzivně zabývat otázkami spojenými s integrací migrantů na pracovním trhu. Příští setkání Pracovní skupiny k migraci a integraci v rámci Česko-německého strategického dialogu proběhne v dubnu r. 2017 v Berlíně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Pomoc obětem diskriminace je společný cíl ombudsmana i nevládních organizací

19:02 Ombudsman: Pomoc obětem diskriminace je společný cíl ombudsmana i nevládních organizací

Nevládní organizace pomáhají Romům, lidem s postižením, samoživitelkám nebo seniorům. Ombudsman prot…