Malé obce mají poslední šanci využít peníze z ROP Střední Morava

13.08.2013 13:30

Úplně naposled mohou obce s počtem obyvatel od 500 do 5000 dosáhnout na peníze z ROP Střední Morava určené na revitalizaci veřejných ploch v Olomouckém a Zlínském kraji. V úterý 13. srpna byla pro ně vyhlášena výzva s alokací 170 milionů korun. Obce mohou své projekty předkládat do 12. září tohoto roku.

Malé obce mají poslední šanci využít peníze z ROP Střední Morava
Foto: topgrant.cz
Popisek: Ilustrační mapa regionálních operačních programů

„Touto výzvou Výbor Regionální rady reagoval na stále vysoký zájem ze strany malých obcí o peníze z ROP Střední Morava. Zároveň jsme provedli analýzu finančního plánu, ze které nám vyplynulo, že ještě můžeme finančně pokrýt projekty v objemu 170 milionů korun. Byla by velká škoda tyto peníze obcím nenabídnout,“ řekl ředitel Úřadu Regionální rady Ivan Matulík. O peníze na úpravy veřejných prostranství v obcích mohou žádat nejen obce s počtem obyvatel od 500 do 5 000, ale i neziskové organizace a školská zařízení, pokud vlastní nebo mají v nájmu zeleň či jiný veřejný prostor.

Od roku 2007, kdy v Olomouckém a Zlínském kraji funguje ROP Střední Morava, obce od 500 do 5 000 obyvatel na fyzickou revitalizaci území předložily celkem 362 projektových žádostí za 2,6 miliardy korun. K financování z ROP bylo nakonec Výborem Regionální rady schváleno celkem 147 projektů za 1,1 miliardy korun. Nové centrum obce či jinou veřejně používanou část obce mají např. ve Zlatých Horách či v Moravském Berouně, které navíc získaly největší dotaci z ROP na úpravu veřejného prostranství (obě po 38 milionech korun). Zato nejmenší dotaci získaly obce Branky u Valašského Meziříčí a Tovačov na Přerovsku – každá 1,3 miliony korun z ROP Střední Morava. Veřejný sektor zpravidla dostává 85 procent dotace, 15 procent si hradí ze svého.

Na rozvoj Olomouckého a Zlínského kraje bylo v ROP Střední Morava v letech 2007 až 2013 původně vyčleněno celkem 17,5 miliardy korun. Mezi největší příjemce dotace z ROP Střední Morava patří města a obce (42% z celkové alokace programu), dále kraje (36%), podnikatelé (17%), neziskové organizace (3%) a Regionální rada (2%). 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…