Martin Škorpík ze Správy Národního parku Podyjí obdržel cenu časopisu Živa za popularizaci biologie

17.05.2016 11:52

Cenu J. E. Purkyně časopisu Živa za popularizaci biologických věd obdržel v polovině května vedoucí odboru speciální ochrany přírody Správy Národního parku Podyjí Martin Škorpík. Porotci ocenili originalitu, tematický přínos a sdělnost jeho příspěvku o ochraně hmyzu v zemědělské krajině.

Martin Škorpík ze Správy Národního parku Podyjí obdržel cenu časopisu Živa za popularizaci biologie
Foto: nppodyji.cz
Popisek: Národní park Podyjí - logo

Ceny jsou vyhlašovány od roku 1997 redakční radou a redakcí tohoto časopisu Akademie věd. Purkyňovu cenu získá autor nejlepšího článku z posledního ročníku ve věkové kategorii nad 30 let.

Podle Martina Škorpíka zemědělská krajina střední Evropy prochází v posledních desítkách let dramatickými změnami, které přinášejí vedle zvyšování a specializace produkce mnoho negativních změn do stability přírodních dějů. Aplikovaná entomologie a krajinná ekologie přináší stále více poznatků o významu krajinných útočišt se sníženou intenzitou využití, tradičními způsoby hospodaření a vysokou druhovou rozmanitostí společenstev bezobratlých živočichů, zejména hmyzu. Na takových místech přežívají i náročné, ohrožené druhy, které vymizely vzhledem k zániku svých biotopů a vysoké intenzitě hospodaření.

Článek uvádí modelové příklady takových zanikajících a ohrožených biotopů, přiblížení jejich významu a zdůrazňuje některé typické druhy hmyzu vázané na tyto biotopy. Pohled na zemědělskou krajinu jako na dynamický systém je vysvětlen na příkladu reakce některých druhů na změny intenzity a způsobu využití, které nastaly v posledních zhruba třiceti letech.

Jako náznak směrů možných řešení ke zvýšení stability, biotopové a druhové rozmanitosti zemědělské krajiny jsou pak navrhována některá opatření, která mohou zmírnit, případně otočit trend zániku mnoha vzácných a ohrožených druhů hmyzu. Tyto návrhy pak vycházejí z praktických zkušeností a znalosti situace zemědělské krajiny na jižní Moravě. Týkají se především omezené funkčnosti prvků Územního systému ekologické stability, organizačních a dotačních opatření formálně zaměřených na podporu rozmanitosti a stability zemědělské krajiny a ochrany hmyzu.

Slavnostní událost se konala v reprezentačních prostorách AV ČR, pražské vile Lanna. Předání zahájili předseda AV ČR prof. ing. Jiří Drahoš, DrSc., dr. h. c., a prof. RNDr. Helena Illnerová, DrSc. Martin Škorpík se ji kvůli zahraniční cestě ale bohužel nemohl zúčastnit.

Časopis Živa je populárně vědecký časopis přinášející příspěvky z biologických oborů. V roce 2003 oslavila Živa dvě významná jubilea – 150. výročí od svého založení Janem E. Purkyněm a 50 let nepřetržitého současného vydávání. Časopis vydává Nakladatelství Academia a Středisko společných činností AV ČR, v. v. i., za podpory Akademie věd ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…