Mazars: Cílem iniciativy Dobrá banka je efektivita a důvěryhodnost

08.10.2013 11:50

Efektivní a důvěryhodné peněžní ústavy jsou cílem iniciativy Dobrá banka (The Good Bank). Vznikla pět let po vypuknutí světové finanční krize, jako prostor k diskuzi o modelu bankovnictví, jež najde rozumnou rovnováhu mezi tvorbou zisku, službou klientovi a celospolečenskými zájmy. Globální iniciativu zastřešila britská mediální skupina The Economist a finančně ji podporuje společnost Mazars, která působí i na českém trhu.

Mazars: Cílem iniciativy Dobrá banka je efektivita a důvěryhodnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Důvěra světové veřejnosti ve finanční sektor v důsledku krize i předcházejícího chování velkých bank výrazně poklesla. Iniciativa Dobrá banka se snaží přispět k její obnově. Projekt dal dohromady desítky expertů z celého světa. Prostřednictvím internetových i živých diskuzí několik měsíců hledali odpovědi na zásadní otázky budoucnosti bankovnictví a jeho role ve společnosti a ekonomice. Výsledky shrnula závěrečná zpráva. I po jejím publikování však pokračuje veřejný dialog. Po celém světě se také konají semináře věnované „dobrému bankovnictví“.

Podle expertů musí dobrá banka stát na třech pilířích: efektivitě, důvěře a inovacích. Efektivní banka zbytečně nenafukuje své náklady, bere na sebe pouze přiměřené riziko, pohybuje se výhradně v mezích zákona a myslí jak na dnešní zisk, tak na budoucnost značky. Důvěra široké veřejnosti, akcionářů i klientů je klíčovou hodnotou, její znovuzískání patří k prvořadým úkolům současných bank. Třetí pilíř, tedy inovace, je nezbytný hlavně z dlouhodobého hlediska. Pokud totiž banky nebudou inovovat, začnou nové služby nabízet firmy z nebankovního sektoru.

Hodnoty iniciativy Dobrá banka přijímá za své a plně podporuje také mezinárodní nezávislá organizace Mazars, která se specializuje na poskytování poradenských, auditorských, účetních a daňových služeb. „Všechny tři pilíře spolu úzce souvisejí. Efektivně řízená banka vzbuzuje důvěru a zároveň generuje zisk, který je možno investovat do inovací. Správně směrované inovace pak přispívají ke snižování nákladů a zvyšování efektivity banky,“ uvedl Milan Prokopius, řídící partner společnosti Mazars.  „Z našeho pohledu vidíme dvě cesty, jak podporovat vývoj: jednak právem a jednak skrze samotné účastníky trhu. Obě cesty jsou potřebné a navzájem propojené,“ dodal Prokopius.

Tři základní pilíře však v sobě zároveň mají potenciální konflikt, dokonce si v určitém smyslu odporují. Banky například musejí obtížně hledat kompromis mezi snahou obstát v konkurenční soutěži, která vyžaduje velké investice, a finanční stabilitou. Efektivita zase žádá inovace, ovšem každá novinka je riskantní, protože může ohrozit důvěru veřejnosti. Navíc různé skupiny klientů bank mají různé zájmy a nelze vyhovět všem. Jedním z možných řešení je diverzifikace a specializace bank na konkrétní služby a úseky trhu.

Poznámky:

1. Mazars (www.mazars.com / www.mazars.cz) je mezinárodní, integrovaná a nezávislá organizace v oblasti auditorských, účetních, daňových a poradenských služeb, které k 1. září 2013 poskytuje v 71 zemích světa a zaměstnává více než 13 500 odborníků. Prostřednictvím dohod o spolupráci, joint ventures a zastupujícím kancelářím působí Mazars v dalších 21 zemích. Pro klienty tak společně pracují týmy odborníků, kteří poskytují své služby ve stejné kvalitě a v rámci shodně technicky a eticky nastavených standardů. Kompletní, přizpůsobená a flexibilní škála poskytovaných služeb předurčuje Mazars jako partnera pro velké národní a nadnárodní firmy včetně subjektů veřejného zájmu i střední a menší společnosti, vlastníkem řízené soukromé společnosti a úspěšné podnikatele.

2. V České republice působí společnost Mazars od roku 1993, poskytuje komplexní služby a zaměstnává více než 150 lidí. V současné době je sedmou největší auditorskou firmou v České republice.

3. Název « Mazars » označuje všechny společnosti skupiny Mazars, každá z nich je samostatným a nezávislým právním subjektem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…