Memorandum o porozumění mezi MPO a Čínskou radou pro propagaci mezinárodního obchodu

02.04.2016 16:48

Podpis Memoranda o porozumění mezi Ministerstvem průmyslu a obchodu a Čínskou radou pro propagaci mezinárodního obchodu o účasti ČLR jako partnerské země Mezinárodního strojírenského veletrhu v r. 2016 se uskutečnil dne 29. 3. 2016.

Memorandum o porozumění mezi MPO a Čínskou radou pro propagaci mezinárodního obchodu
Foto: mpo.cz
Popisek: Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR - logo

Dne 29. března 2016 se uskutečnilo setkání náměstka MPO pana Jiřího Havlíčka se zástupci Čínské rady pro propagaci mezinárodního obchodu. Setkání vyvrcholilo podepsáním memoranda o účasti ČLR jako partnerské země Mezinárodního strojírenského veletrhu, který se bude konat v Brně ve dnech 3. - 7. října 2016.

Pan Jiang Zengwei (Ťiang Ceng-wej), předseda Čínské rady pro propagaci mezinárodního obchodu (CCPIT) zdůraznil význam výhodné polohy České republiky, která představuje most mezi Východem a Západem. ČR je považována za významného člena v projektu Hedvábné cesty. Návštěva čínského prezidenta v ČR reprezentuje novou úroveň vzájemných vztahů a je příslibem vzrůstu obchodu. Součástí delegace jsou nejen zástupci provincií, ale i více než 280 podnikatelů, kteří si přejí rozšířit obchod s ČR o další odvětví a diskutovat o investičních možnostech. Dohoda o strategickém partnerství by měla prohloubit vzájemnou spolupráci a posílit vzájemné vztahy.

Pan náměstek Havlíček vyjádřil přání snížit deficitní bilanci obchodu pro ČR. Čína představuje největšího asijského partnera ČR a ČR je 2. největším partnerem v rámci 16 zemí východní a střední Evropy. Dále jménem MPO poděkoval CCPIT za pomoc při zajištění účasti ČR jako hlavní partnerské země na 3. Čínském mezinárodním technologickém veletrhu v Šanghaji na jaře 2015. Na základě kladné odezvy účastníků je přesvědčen, že české firmy v Číně zanechaly výborný dojem.

Dále pan náměstek vyjádřil potěšení, že se rozvíjí spolupráce s Veletrhy Brno, jež mají dlouhou tradici, a pořádají letos již 58. ročník Mezinárodního strojního veletrhu. Veletrh představuje velkou příležitost pro čínské firmy a veletrhu se budou navíc účastnit přední představitelé ČR včetně prezidenta, premiéra a ministrů. Pan náměstek zmínil možnost organizace XI. zasedání Ekonomického smíšeného výboru mezi Českou republikou a Čínskou lidovou republikou při této příležitosti. Toto téma je však stále předmětem diskuse.

Pan předseda Ťiang Ceng-wej hovořil o přípravách ČLR na veletrh v Brně, který je největším a nejdůležitějším strojírenským veletrhem v regionu. ČLR má v úmyslu prezentovat ty nejlepší výrobky včetně vysokorychlostních vlaků, vesmírných technologií či letadel.

Pan Jiří Kuliš, generální ředitel Veletrhů Brno akcentoval zajištění těch nejlepších podmínek pro čínské firmy, které budou moci využít prioritního umístění na veletrhu, a kterým bude vyhrazeno 2 tis. m2. Počítá se s účastí tří stovek firem z Číny.

Partneři se závěrem ujistili o dlouhodobé spolupráci a podepsali memorandum.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…