Mezinárodní cvičení ve Vratěníně prověřilo záchranné složky

03.06.2015 19:11

Mezinárodní taktické cvičení složek integrovaných záchranných systémů krajů a dobrovolnických týmů - partnerů projektu „Save regions“ - „Sanitka 2015“ se odehrálo ve středu 3. června 2015 ve Vratěníně. Kromě hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška, který cvičení zahájil, na něj dohlíželi i další představitelé zúčastněných regionů – dolnorakouský hejtman Erwin Pröll, velvyslanec Rakouské republiky v ČR Ferdinand Trauttmansdorff a představitelé Kraje Vysočina a Jihočeského kraje.

Mezinárodní cvičení ve Vratěníně prověřilo záchranné složky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hasič

Cílem cvičení bylo prověřit koordinaci záchranných a likvidačních prací prováděných složkami Integrovaného záchranného systému (IZS) Jihomoravského kraje, Kraje Vysočina, Jihočeského kraje, záchranného systému Dolního Rakouska a dobrovolnických jednotek při mimořádné události – rozsáhlé dopravní nehodě s velkým počtem zraněných osob.

Cvičení se účastnilo přes 150 příslušníků složek IZS  z české i rakouské strany. „Jde o  konkrétní příklad spolupráce, kterou zakotvuje v minulých dnech vládou schválená Rámcová smlouva mezi Českou republikou a Rakouskou republikou o přeshraniční spolupráci v oblasti zdravotnické záchranné služby. Cíl cvičení byl jasný – přenést mezivládní dokument do živé praxe. Nacvičovali jsme prakticky součinnost záchranných služeb, hasičů, policistů na simulované dopravní nehodě. Ukazovali jsme, jak funguje společný systém velení, dorozumívání, konkrétní zásahy na místě, rozdělení pacientů, ošetření. Šlo o spolupráci nejen pozemních záchranek, byly zde i letecké záchranné služby z obou stran hranice,“ konstatoval hejtman Michal Hašek. „Lidé u nás na jižní Moravě nebo na rakouské straně hranic musí mít jistotu, že když budou potřebovat pomoc, tak státní hranice nebude zábranou. Česká i rakouská strana bude připravena okamžitě  zasáhnout při záchraně lidského života  podle principu: kdo je blíž, ten zasahuje, pomoci zachránit lidský život. To, že mluvíme odlišnými jazyky, nesmí být bariérou pro poskytnutí pomoci. Na české straně jak jihomoravská záchranka, tak nemocnice ve Znojmě a Břeclavi prošly jazykovými kurzy pro lékaře a zdravotnický personál,“ uvedl  hejtman Hašek.

Dolnorakouský hejtman Erwin Pröll vyzdvihl skutečnost, že ve spolupráci Dolního Rakouska a Jihomoravského kraje hrála otázka bezpečnosti obyvatel vždy hlavní roli. „Jsem přesvědčen, že cvičení přispělo k tomu, že si ani nevšimneme, že nějaká hranice existuje. Jde o to, abychom se v kritických situacích poznali a dokázali sladit rozdíl,“ řekl hejtman Pröll.

Námětem cvičení byla vážná dopravní nehoda dvou dodávkových aut z Česka a Rakouska v blízkosti mezinárodního přechodu státní hranice mezi oběma zeměmi s větší skupinou cyklistů na organizované projížďce českého a rakouského „Cycling Club“. Při nehodě dojde k úmrtí i vážným zraněním a zablokování silnice v obou směrech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…