Miliony korun z krajského rozpočtu míří na vědu a techniku

07.10.2016 19:05

Přes 16, 8 milionu korun z rozpočtu Moravskoslezského kraje směřuje na 30 projektů podporujících rozvoj vědy, inovací a zaměstnanosti v regionu. Rozhodli o tom krajští zastupitelé.

Miliony korun z krajského rozpočtu míří na vědu a techniku
Foto: Moravskoslezský kraj
Popisek: Hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák

Finanční podpora vědy a výzkumu je jedním z dlouhodobých cílů Moravskoslezského kraje. Díky dotačním titulům s názvy „Podpora vědy a výzkumu v Moravskoslezském kraji“ a „Podpora podnikání v Moravskoslezském kraji“ směřují každoročně finance na rozvoj výzkumných a vývojových aktivit v technických, přírodních, lékařských a společenských vědách a na podporu spolupráce podniků Moravskoslezského kraje s univerzitami v regionu. Zároveň kraj přispívá dotacemi na vytvoření pracovních míst ve firmách.

„Jednou z klíčových priorit Moravskoslezského kraje je podpora podnikání a vědy a výzkumu na území kraje. Jsem rád, že i letos se o dotace přihlásily subjekty s velmi kvalitními a zajímavými projekty,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.

K vybraným projektům, které bude letos kraj dotovat, patří například projekty společností mcePharma, s.r.o., Lightdrop, s.r.o. a Thermo Sanace, s.r.o.

Společnost mcePharma, s.r.o. bude za podpory Moravskoslezského kraje pracovat na vývoji inovativních léčiv - rozpustných či žvýkacích tablet. Tato forma léčiv usnadní léčbu lidí, kteří mají problémy s užíváním klasických tabletek. Výstup tohoto projektu bude možné aplikovat nejen ve farmaceutickém, ale i potravinářském průmyslu. Celkové uznatelné náklady na realizaci tohoto projektu byly vyčísleny na 1,428 milionu korun. Moravskoslezský kraj přispěje částkou 999,6 tisíce korun.

Projekt společnosti Lightdrop, s.r.o. se zaměří na vytvoření inteligentního osvětlovacího systému skleníkového typu. Výstupem tohoto projektu bude systém, který automaticky reguluje tok zářivého svitu pro různé druhy pěstovaných rostlin či chovné ryby. Celkové uznatelné náklady projektu jsou vyčísleny na 1,428 milionu korun, Moravskoslezský kraj přispěje částkou 999,9 tisíce korun.

Společnost Thermo Sanace, s.r.o. za finanční pomoci Moravskoslezského kraje vyvíjí nový nátěrový prostředek, jehož hlavní schopností je zvýšit požární odolnost dřeva a dřevěných konstrukcí. Výstup tohoto projektu zajistí vyšší ochranu dřevěných sakrálních a lidových historických objektů. Celkové uznatelné náklady projektu jsou 256 tisíc korun. Moravskoslezský kraj přispěje 128 tisíc korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…