Ministerstvo dopravy ČR realizuje studii ohledně využití vodíkového pohonu v dopravě

05.02.2017 17:20

Ministerstvo dopravy ČR se aktivně věnuje problematice využití vodíkového pohonu. V návaznosti na Národní akční plán čisté mobility, který byl vládou ČR schválen v listopadu 2015, v současnosti probíhá příprava studie posuzující potenciál využití vodíkového pohonu v dopravě v České republice.

Ministerstvo dopravy ČR realizuje studii ohledně využití vodíkového pohonu v dopravě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo dopravy

Výsledky studie budou sloužit jako jeden z podkladů pro strategické plánování v této oblasti. Průzkum pro Ministerstvo dopravy provádí poradenská společnost Grant Thornton, která byla vybrána v otevřeném výběrovém řízení.

„Od doby zpracování Národního akčního plánu čisté mobility došlo v oblasti tzv. vodíkové mobility k podstatnému vývoji, nejen v aktivitách a plánech výrobců vodíkových vozidel, ale i ve strategických plánech řady evropských zemí ve vztahu k budování vodíkových plnících stanic. Například Německo předpokládá do roku 2022 vybudovat až 400 takovýchto stanic. Na tento vývoj musíme adekvátně reagovat,“ zdůrazňuje Luděk Sosna, ředitel odboru strategie Ministerstva dopravy.

V současnosti neustále narůstá spotřeba energií v dopravě, přičemž hlavním zdrojem stále zůstávají fosilní paliva. V důsledku toho rostou negativní dopady dopravy na životní prostředí (včetně klimatických změn). Jde o prakticky nevyčerpatelný zdroj zastoupený v mnoha podobách. Zároveň se dopravní prostředky s vodíkovým pohonem nepodílejí na zvyšování emisí skleníkových plynů, odchází pouze vodní pára.

V současné době probíhá průzkum veřejného mínění ohledně zájmu o vodíkovou mobilitu. Na tomto odkazu můžete vyplnit dotazník a přispět tak k výsledkům samotného průzkumu i s žádostí o zaslání jeho výsledků. Cílem průzkumu je identifikovat klíčové subjekty, jak na straně výrobců dopravních prostředků, tak z řad jednotlivců a společností, tedy potenciální poptávku po vozidlech na vodíkový pohon. Samostatným tématem pak je posouzení atraktivity vodíkové mobility pro investory a možnosti případného spolufinancování z veřejných zdrojů (včetně fondů EU). Na zpracování studie dále spolupracují Ministerstvo průmyslu a obchodu, Ministerstvo životního prostředí, zástupci samosprávy měst, akademické a podnikatelské sféry. Předpokládané dokončení studie je odhadováno na červen 2017.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024 jako příležitost pro český cestovní ruch

16:05 CzechTourism: Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024 jako příležitost pro český cestovní ruch

S blížícím se začátkem Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024, které proběhne od 10. do 26. kvě…